Terugkijken: NS-topman heeft geen vertrouwen meer in Fyra-fabrikant

NS-directeur Bert Meerstadt wordt aan de tand gevoeld door Roelof Hemmen. Beeld RTL NIeuws

Vanaf dag één kampt de nieuwe hogesnelheidstrein V250 Albatros, beter bekend als de Fyra, met problemen. Is er sprake van een miskoop? NS-directeur Bert Meerstadt schoof aan bij RTL Nieuws voor een interview.

Zo’n 20 procent van de treinen tussen Amsterdam en Brussel had in de eerste maand een vertraging van vijftien minuten of meer. In de eerste week was de helft van de Fyra’s vertraagd. De afgelopen dagen reed de trein helemaal niet doordat de trein van het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda een probleem heeft met sneeuw en ijs.

Staatssecretaris Mansfeld liet weten dat het nog maanden kan duren voordat de Fyra weer rijdt, maar in nrc.next klinkt de Italiaanse fabrikant vanochtend zelfverzekerd:

“Er is nu een aantal tests aan de gang en we zijn de resultaten aan het controleren. Onze technici vertrouwen erop dat de treinen binnen enkele dagen operationeel zijn.”

‘Geen vertrouwen in Fyra-fabrikant’

In het interview met RTL Nieuws laat Meerstadt weten dat hij er helemaal geen vertrouwen in heeft dat de treinen binnen een paar dagen gerepareerd zijn. Meerstadt:

“Ik zie ik hetzelfde zelfvertrouwen dat AnseldoBreda al heel lang in dit proces heeft. Dat vertrouwen heeft bij ons een enorme deuk opgelopen en is weg. Wij willen een onafhankelijk oordeel over het functioneren van die treinen.”

Meerstadt wijst op de problemen die de trein namelijk al vanaf het begin heeft, ook toen er nog geen sneeuw lag.

“We hebben vier reservetreinen en die hebben we iedere dag moeten inzetten in een poging een normale dienstverlening te bieden.”

Contractueel gezien kan de NS de treinen, indien er binnen drie maanden geen volledige oplossing is, teruggeven aan de fabrikant en het geld terugeisen. Het probleem is dan volgens Meerstadt dat de reiziger daar ook niks mee opschiet. De komende jaren zouden er dan nog geen hogesnelheidstreinen rijden.

“Dit soort treinen zijn namelijk geen broodjes die je zomaar kunt kopen. Die moeten gemaakt worden.”

Bekijk het hele interview met Meerstadt op de site van RTL Nieuws (14 minuten)

    • Lex Boon