Huis van Afgevaardigden akkoord met verhoging schuldenplafond VS

John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, tijdens een persconferentie over het schuldenplafond vanavond. Foto AP / Jacquelyn Martin

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is vanavond akkoord gegaan met een verhoging van het schuldplafond. Dat betekent dat de regering het geld dat in de volgende vier maanden nodig is, mag lenen.

Het voorstel werd aangenomen met 285 stemmen voor en 144 tegen. Tot voor kort hielden de Republikeinen (die een meerderheid in het Huis hebben) vol dat elke verhoging van het schuldenplafond gepaard moest gaan met bezuinigingen van dezelfde waarde. De Democraten hoopten juist op een langer uitstel dan vier maanden.

Het schuldenplafond stond op 16.500 miljard dollar, maar in februari wordt die grens overschreden. Een nieuw plafond is niet vastgesteld; de regering mag nu tot 18 mei lenen wat er nodig is. Ondertussen zullen alle partijen onderhandelen over de begroting.

    • Peter Zantingh