Raad van State: vóór Prinsjesdag overleggen over begroting

DEN HAAG - Minister Jeanine Hennis-plasschaert en PvdA Tweede Kamerlid Angelien Eijsink tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Defensie in de Tweede Kamer.ANP PHIL NIJHUIS Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (links) en PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Defensie in de Tweede Kamer. De Raad van State adviseert overleg over de rijksbegroting voor Prinsjesdag te houden. Foto ANP / Phil Nijhuis

Het kabinet moet al maanden voor Prinsjesdag met de Kamer overleggen over de begroting. Alleen zo kunnen Europese afspraken worden nageleefd en kan de Tweede Kamer tegelijk zijn budgetrecht uitoefenen, dat staat in een advies van de Raad van State.

Tot nu toe wordt de rijksbegroting op Prinsjesdag bekend, waarna de Kamer en het kabinet hierover in overleggen. Op Europees niveau zijn echter afspraken gemaakt over een gezamenlijke jaarplanning voor alle landen. Alle lidstaten moeten sinds 2011 in april een conceptbegroting voorleggen aan de Europese Commissie. Die wil de economische ontwikkelingen zo scherper in de gaten houden om problemen als de eurocrisis te voorkomen.

Omdat de Kamer recht heeft op inspraak, moet de Kamer de plannen van de regering kunnen controleren voor ze worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Een woordvoerder van de Raad van State zegt tegen Novum:

“Het is aan de regering om in te vullen hoe dit moet gebeuren. Wij adviseren alleen te regelen dat de Kamer structureel inzage krijgt in de conceptbegroting.”

Prinsjesdag zal dan niet meer hetzelfde zijn omdat er dan al een conceptbegroting is gepresenteerd. Dat was volgens de woordvoerder de afgelopen Prinsjesdag eigenlijk ook al het geval.

“Het Lenteakkoord is hier een mooi voorbeeld van. Ook als het kabinet niet was gevallen had Nederland een conceptakkoord moeten voorleggen.”

    • Anouk Eigenraam