Rusland evacueert burgers uit Syrische hoofdstad

Er zijn hevige gevechten aan de gang in de Syrische hoofdstad Damascus.

Damscus. Syrië’s trouwste bondgenoot, Rusland, is gisteren begonnen met het evacueren van zijn staatsburgers uit het door burgeroorlog verscheurde land. Er waren gisteren hevige gevechten, vooral in de omgeving van het internationale vliegveld van Damascus.

De evacuatie van Russische staatsburgers kan een indicatie zijn dat Moskou steeds minder gelooft dat de Syrische dictator Bashar Assad nog lang in het zadel kan blijven. Een hoge VN-gezant zei gisteren ook nog dat een diplomatieke oplossing van het conflict onwaarschijnlijk is.

Volgens een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de Russische actie „een teken van de voortdurende verslechtering van de veiligheidssituatie”.

Gistermiddag heeft Rusland vier bussen met ongeveer tachtig mensen, vooral vrouwen en kinderen, de grens over gestuurd naar buurland Libanon. Vanuit de hoofdstad Beiroet worden de Russen teruggevlogen naar Moskou. Vanwege de gevechten bij het vliegveld was een directe evacuatie uit Damascus niet mogelijk.

Rusland kondigde eerder deze week aan dat er in totaal honderd mensen geëvacueerd zullen worden. Maar een regeringsofficial sloot niet uit dat het er veel meer kunnen worden. In Syrië wonen veel Russische vrouwen die gehuwd zijn met een Syriër. AP