Rotterdam tolereerde lakse moskee-internaten

De gemeente Rotterdam heeft jarenlang getolereerd dat moskeeën waar kinderen wonen, laks omgingen met brandveiligheidsregels. Ernstige gebreken werden niet of te laat opgelost. Dat blijkt uit ambtelijke e-mails, brieven en andere documenten die NRC Handelsblad en RTV Rijnmond met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur kregen.

In de Iskender Pasa moskee in Rotterdam-Noord zit een legaal internaat. Foto Robin Utrecht
In de Iskender Pasa moskee in Rotterdam-Noord zit een legaal internaat. Foto Robin Utrecht In de Iskender Pasa moskee in Rotterdam-Noord zit een legaal internaat. Foto Robin Utrecht

De gemeente Rotterdam heeft jarenlang getolereerd dat moskeeën waar kinderen wonen, laks omgingen met brandveiligheidsregels. Ernstige gebreken werden niet of te laat opgelost. Dat blijkt uit ambtelijke e-mails, brieven en andere documenten die NRC Handelsblad en RTV Rijnmond met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur kregen.

Eind vorig jaar berichtte NRC dat in steden in Nederland honderden kinderen vanaf 12 jaar in moskeeën wonen. Enkele moskee-internaten in Rotterdam bleken brandonveilig te zijn geweest en hebben geen vergunning om er kinderen te laten slapen. Wethouder Karakus (Wonen, PvdA) stelde in een spoeddebat dat de internaten “altijd brandveilig” waren. De nieuwe documenten bevestigen echter de slechte staat van de internaten. De wethouder kon vanochtend niet reageren.

‘Gebouwen vormden soms bedreiging voor veiligheid’

De gebouwen vormden volgens de documenten soms “een bedreiging” voor “de veiligheid van de aanwezige personen”. Een andere keer is de “veiligheid van bezoekers “onvoldoende gegarandeerd”. Een bandopname van een ambtelijke vergadering in 2011 over een moskee in Rotterdam-Zuid vergaderen, die deze krant bezit, bevestigt het beeld. “We kunnen van geluk spreken dat er niets gebeurd is”, zegt een bouwinspecteur. Een beleidsmedewerker zegt over “dat meisjesinternaat” dat het “totaal niet kan daar” en dat het “ook niet veilig is”.

Het moskee-internaat in Rotterdam-Zuid krijgt al tien jaar lang waarschuwingen over brandveiligheid. In het Rotterdam-Noord is de situatie in 2008 zo gevaarlijk dat de moskee ’s nachts vrijwilligers moest laten waken over het internaat, opdat de kinderen bij brand tijdig gewekt konden worden.

‘Dossier laat zien dat er geen regie is genomen’

Bouwdeskundige Nico Scholten van het Expertisecentrum Regelgeving Bouw concludeert op basis van de dossiers dat de gemeente de situatie te lang op haar beloop heeft gelaten. Scholten:

“Het bestuur heeft signalen gekregen dat het niet goed zat. Daarop had het actie moeten ondernemen. Dit dossier laat zien dat er geen regie is genomen, en daarmee sudderde het voort – veel te lang.”

Coalitiepartners hebben vragen voor wethouder

Raadsfracties reageren verontwaardigd op de nieuwe berichten. Coalitiepartij VVD is “verbijsterd” en spreekt van “een opeenstapeling van verontrustende ontwikkelingen”. Ook coalitiepartners PvdA, CDA en D66 hebben vragen voor de wethouder. Volgens CDA-fractievoorzitter Tempel heeft de gemeente “onder verantwoordelijkheid van wethouder Karakus niet erg scherp gehandeld”.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreider artikel over de veiligheid in moskee-interanten. Abonnees kunnen het stuk lezen in de digitale editie.