Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wielrennen

Rabobank: doping in wielerploeg ontluisterend en schokkend

Rabobank is “geschokt” door de verhalen dat er in het verleden binnen de ploeg georganiseerd doping is gebruikt. Onder anderen Danny Nelissen en Thomas Dekker legden hierover recent verklaringen af. “Dit is ontluisterend en schokkend”, staat op de site van de bank te lezen.

Thomas Dekker in 2008 op de fiets voor Rabobank.
Thomas Dekker in 2008 op de fiets voor Rabobank. Foto ANP / Ruud Verhalle

Rabobank is “geschokt” door de verhalen dat er in het verleden binnen de ploeg georganiseerd doping is gebruikt. Onder anderen Danny Nelissen en Thomas Dekker legden hierover recent verklaringen af. “Dit is ontluisterend en schokkend”, staat op de site van de bank te lezen.

Rabobank besloot in oktober naar aanleiding van het vernietigende Usada-rapport al de sponsoring van de mannenploeg te beëindigen.

Sommige bekentenissen gaan terug tot 1996, het jaar dat Rabobank met sponsoring begon.

“We zijn zeventien jaar geleden vol overtuiging en met een duidelijke missie in de wielersport gestapt. Rabobank heeft altijd gestreefd naar een schone sport en heeft er vanaf de start van haar sponsoractiviteiten alles aan gedaan om een zero-tolerancebeleid te handhaven.”

Rabobank besloot uiteindelijk de geldkraan dicht te draaien omdat de overtuiging ontbrak dat de internationale wielerwereld schoon schip zou kunnen maken. Het nieuws van de laatste weken onderstreept dat dat de goede keuze was, schrijft de bank:

“De recente bekentenissen sterken de bank in de overtuiging dat zij hiermee een goed besluit nam.”

De bank geeft aan volledige medewerking te verlenen aan de commissie-Sorgdrager, die de dopingcultuur in het Nederlandse wielrennen onderzoekt. Zo moet de sport weer geloofwaardiger worden.