PvdA: Rutte moet afstand nemen

De meeste Nederlandse partijen willen de Britten bij de EU houden. Maar een uitvoerig debat over de unie komt hier ook.

Coalitiepartijen VVD en PvdA beoordelen de toespraak van de Britse premier Cameron verschillend. De VVD herkent veel van de zorgen over Europa van Cameron. De PvdA eist daarentegen dat premier Rutte en het kabinet duidelijk afstand nemen van het verhaal.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaas vindt dat Cameron een „kil” verhaal heeft gehouden. „Hij is duidelijk uit op een ander Europa” en wil „de fundamenten van het in de EU bestaande gelijke speelveld ondergraven.”

Het Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) ziet in de toespraak van Cameron „veel terug van de zorgen die ook in Nederland over de Europese Unie leven”. Hij zegt „positief” te zijn over de toon en de analyse van Cameron. Volgens hem kan Nederland de komende tijd samen met de Britten optrekken „om te komen tot een kleinere, betere en modernere Unie”.

De VVD’er wijst erop dat ook Nederland ervoor pleit dat Brussel de lidstaten bevoegdheden teruggeeft. Alleen wil Nederland dat voor alle EU-landen. „Er mag geen sprake zijn van een Britse alleingang”, zegt Verheijen. Hij vindt het een goed teken dat Cameron vanmorgen ook zei dat hij in eerste instantie wil gaan heronderhandelen voor de EU als geheel.

Twijfels heeft Verheijen over de strategie die Cameron kiest, met een referendum als sluitstuk van de onderhandelingen over een anders werkende Unie. „Daarmee kan hij de Europese Unie de komende jaren gijzelen”, aldus Verheijen.

CDA-leider Sybrand Buma betitelt de toespraak van Cameron als één „voor binnenlands gebruik”. Hij is te spreken over de toon van de Britse premier. „Hij heeft geen granaat in de Europese Unie gegooid”.

De aankondiging van een referendum op termijn beschouwt Buma niet als een belasting voor het functioneren van de Unie de komende jaren. „Je kan het ook omdraaien: Cameron zegt dat hij deze kabinetsperiode in elk geval geen referendum zal houden.”

Volgens Buma bewijzen de kritische woorden van Cameron wel dat Nederland veel meer te zoeken heeft bij Duitsland dan bij het Verenigd Koninkrijk. „Premier Rutte heeft veel te veel geflirt met de Britten.”

PVV-leider Geert Wilders vindt dat het kabinet ook in Nederland een referendum over de EU moet organiseren. Via Twitter zegt hij: „Hulde voor premier Cameron die het Britse volk een referendum gunt over de EU. Ook ’t Nederlandse volk verdient een referendum.”

De Tweede Kamer zal dit voorjaar een uitvoerig debat houden over de toekomst van de Europese Unie.