Politie naar Roemenië voor verdachten kunstroof - ‘meer personen betrokken’

De plek in de Kunsthal waar de Matisse hing. Foto ANP / Robin Utrecht

De Rotterdamse politie stuurt twee rechercheurs naar Roemenië in verband met de aanhoudingen van drie verdachten voor de schilderijenroof uit de Kunsthal in oktober. Ook een medewerker van het Openbaar Ministerie gaat mee, meldt de politie in Rotterdam.

Twitter avatar PolitieRR politie Rotterdam Twee rechercheurs en een OM-medewerker gaan naar Roemenië voor overleg justitie ivm aanhoudingen/mogelijke link #kunstroof #Kunsthal.

Een woordvoerder van de Rotterdamse politie:

“Wij gaan onze informatie uitwisselen met de Roemeense autoriteiten. We zijn niet bekend met de werkwijze van onze collega’s daar en zullen afhankelijk van het onderzoek stappen ondernemen. Wij hebben wel een aantal vragen aan de drie verdachten.”

De woordvoerder wil niet bevestigen dat de Nederlandse recherche het drietal al langer in beeld had, zoals Elsevier.nl meldt. Bronnen rond het onderzoek laten aan de site weten dat de Nederlandse recherche verrast was door de arrestatie van de drie verdachten door de Roemeense politie.

De Nederlandse politie kan niet melden vanaf welk moment en op welke gebieden er wordt samengewerkt met de Roemeense politie. De Roemeense politie wil evenmin iets kwijt over de zaak.

Nog meer personen betrokken bij diefstal

Uit documenten van de rechtbank in Boekarest, in bezit van nrc.nl, blijkt dat de Roemeense politie vermoedt dat er nog andere personen betrokken zijn bij de diefstal. Ook staat er dat de schilderijen voor zo’n achttien miljoen euro verzekerd zijn. De rechter heeft maandagavond goedgekeurd dat de drie mannen, allen in de twintig, 29 dagen mogen worden vastgehouden in verband met verdenking van betrokkenheid bij de Nederlandse kunstroof.

Het drietal is aangehouden in een lopend Roemeens onderzoek en niet op verzoek van de Nederlandse politie, benadrukt de Rotterdamse politiewoordvoerder. Het zou gaan om een separate, kunstgerelateerde Roemeense zaak. In de documenten van de Roemeense rechtbank wordt betrokkenheid bij de Kunsthalroof echter als enige verdenking genoemd.

‘Geen sprake van een maffiabende’

De drie verdachten, in de twintig, zijn volgens het Roemeense dagblad Evenimentul Zilei “kleine criminelen” uit de omgeving van de stad Tulcea in het oosten van Roemenië, met vooral drugs- en geweldsmisdrijven op hun kerfstok. Ze worden onder meer verdacht van een gewelddadige confrontatie met een andere bende.

Een lokale journalist uit Tulcea laat aan nrc.nl weten dat het niet om een soort van “maffiabende” zou draaien.

“Ik was vandaag in het dorp en heb gesproken met bekenden van de verdachten. Die zeggen allemaal dat het jonge jongens zijn die wel eens bij een vechtpartij zijn betrokken, maar dat het geen grote criminelen zijn. Of zoals een vader van één van de verdachten het zegt: mijn zoon heeft maar weinig verstand van ingewikkelde zaken die komen kijken bij zo’n grote kunstroof. Zaterdag en zondag heeft de politie hier op meerdere plekken huizen doorzocht en documenten in beslag genomen.”

Eén van de verdachten was werkzaam als chauffeur bij een Rotterdams bedrijf, melden bronnen. Om welk bedrijf het gaat is nog niet bekend.

Verdachte wil niet uitgeleverd worden

Een van de verdachten heeft aan de rechtbank gevraagd om een eventueel verzoek tot uitlevering te weigeren. De Roemeense rechter heeft dat verzoek afgewezen. Hoewel Roemeense media anders melden, is een uitleveringsverzoek volgens het Openbaar Ministerie nog niet aan de orde. “We hebben juist net mensen die kant opgestuurd,” aldus een woordvoerder.

Bij de roof werden werken van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud meegenomen. Gisteren meldden Roemeense media dat er gestolen schilderijen waren teruggevonden, maar de Nederlandse politie sprak dat tegen.

De drie verdachten komen uit Tulcea, een stad in het oosten van Roemenië