over de haag

Snel debat

Het was een rare gewaarwording voor minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. De nieuwe voorzitter van de eurogroep moest gisteren meteen na zijn benoeming in Brussel naar de Tweede Kamer komen. Aanleiding was een motie van wantrouwen die door PVV’er Tony van Dijck werd ingediend. De grootste oppositiepartij vindt dat de ‘eurofiel’ Dijsselbloem geen twee bazen kan dienen. Zijn hart ligt nu in zowel Brussel als Den Haag en dat is voor de partij van Geert Wilders onverteerbaar. Het werd een pijnlijk tafereel. Voor de PVV, want toen bleek dat geen van de andere partijen het woord wilde voeren, kon na een paar minuten de stemmingsbel worden geluid. Ook voor eurokritische partijen als SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren ging de motie van Van Dijck te ver.

Kleine Kamer

De kloof tussen politiek en samenleving wordt een beetje gedicht. In de Tweede Kamer komt een maquette waarmee blinden en slechtzienden binnenkort het interieur van het gebouw kunnen beleven. „Zij kunnen met hun hand de ruimte verkennen, het betreffende materiaal voelen en daar waar de hand een object aanraakt de akoestiek ervaren”, aldus het persbericht. Het gaat om een pilotmodel, dat morgen door voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer wordt onthuld.

Openbaarheid

Een doorbraak! Kamerleden krijgen voortaan inzage in de vertrouwelijke vergaderstukken van de Europese regeringsleiders. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft dit beloofd. Het zijn de stukken die voorafgaand aan een eurotop veelal op grote schaal in Brussel circuleren en dan ook in de pers verschijnen. Kamerleden moeten wel wat beloven: ze mogen er niet uit citeren.