Oubolligheid als kwaliteitsstempel

Ik zou mijn dagen kunnen vullen met ergernis. Onverstandig, natuurlijk, dus ik doe het niet. Maar ik zou het kúnnen. Met gemak. Hoog in mijn irritatie-toptien staat de overvloed aan e-mailspam die ik tegenwoordig ontvang. Ondanks de NEE/NEE-stickers die ik op mijn inbox heb geplakt. Wie ooit via het internet een truitje heeft besteld, krijgt vervolgens driemaal daags bericht over de nieuwste modekleuren. Wie wel eens over eten schrijft, ontvangt automatisch post van koekjesfabrikanten over de leuke ‘gerechtjes’ (alleen dat woord is al goed voor een uur ergernis) die je met hun producten kunt maken. En wie eenmaal online een tafel heeft gereserveerd, krijgt vervolgens continu ‘culinaire’ aanbiedingen. Gisteren ontving ik er een voor een driegangenmenu bij Spijshuys Versch. Nu vraag ik u: wie verzint zo’n naam? Ouderwets heeft toch niets met vers te maken? En als het ergernishek eenmaal van de dam is, loop ik al snel te emmeren over slagerijen die ineens weer vleeschhouwerij moeten heten. En over ‘zalm in een Japans jasje’ van de vischwinkel. En over de snackerij en de smullerie, natuurlijk. Plus De Smikkelhut, Het Smikkelhof en De Smikkelhoek (in Medemblik, mocht het u interesseren). En dan ga ik maar gauw koken. Dat helpt.

Vandaag een fijn eenpansgerecht: kip met abrikozen, citroen en couscous.

Besprenkel de kippendijen met citroensap en bestrooi ze met zout en peper. Braad ze aan in een flinke braadpan in een mengsel van olijfolie en boter. Haal ze eruit en fruit de in halve manen gesneden ui in het vet. Voeg de fijngesneden abrikozen en knoflook toe en een flinke snuf komijn, kaneel en kurkuma. Roer alles goed door en leg de kip terug. Leg er nog een paar plakjes citroen tussen en laat alles een kwartiertje zachtjes sudderen met de deksel schuin op de pan. Kook ondertussen de doperwten kort en spoel ze af met koud water. Was de komkommer, haal de zaadlijsten eruit en snij ’m in kleine blokjes, meng met de doperwten, yoghurt, de fijngesneden munt en dille, wat citroensap en zout en peper.

Strooi de couscous rond de kip, giet er ongeveer 100 ml kokend heet water over en doe de deksel op de pan. Roer na een paar minuten even door met een vork. Zorg dat couscous, uien en abrikozen goed vermengd zijn. Roer er nog wat zout en versgemalen zwarte peper door en besprenkel alles ten slotte met wat goede olijfolie. Serveer samen met de doperwtensla. Zo snel klaar dat u, als u alles heeft opgesmikkeld, nog tijd over heeft voor een ouderwets gezellig potje Mensch Erger Je Niet.

    • Roos Ouwehand