OM na mishandeling Eindhoven: neem het recht niet in eigen hand

Videostill van omroep Brabant. Het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant toonde maandagavond bewakingsbeelden van de mishandeling in het centrum van Eindhoven op vrijdagochtend 4 januari. De beelden veroorzaakten veel verontwaardiging op internet.
Videostill van omroep Brabant. Het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant toonde maandagavond bewakingsbeelden van de mishandeling in het centrum van Eindhoven op vrijdagochtend 4 januari. De beelden veroorzaakten veel verontwaardiging op internet. Foto ANP / Omroep Brabant

Het is logisch dat burgers verontwaardigd zijn om de zware mishandeling in Eindhoven, maar het mag de normale rechtsgang niet verstoren. Daar waarschuwde het Openbaar Ministerie vanavond voor. In de zaak zitten momenteel drie minderjarige verdachten vast.

Begin deze maand werd een 22-jarige man uit Oirschot zwaar mishandeld door meerdere jonge jongens. Hij werd onder meer tegen zijn hoofd getrapt. Beelden van de mishandeling werden maandag bij het opsporingsprogramma Bureau Brabant getoond, waarna grote publieke verontwaardiging volgde. Mensen gingen uit zichzelf op zoek naar informatie over de daders en deelden foto’s, namen en socialemediaprofielen met anderen.

Maar het is niet de bedoeling dat burgers het recht in eigen handen nemen, zegt het OM.

“De beslissing over de schuldvraag is voorbehouden aan de rechter.”

Drie verdachten zitten vast, OM ‘doet er alles aan’ rest te pakken

Drie minderjarige verdachten hebben zich inmiddels bij de politie gemeld. Zij zijn aangehouden en zitten vast. De jongens zijn Nederlanders die in België wonen. Het OM “doet er alles aan” om de rest ook zo snel mogelijk te arresteren.

Het Openbaar Ministerie laat weten samen met de politie en de gemeente Eindhoven de zaak hoog op te nemen op en zegt alles in het werk te stellen om de overige verdachten zo snel mogelijk te kunnen aanhouden.