Noord-Korea dreigt met versterking kernwapens

Noord-Korea heeft vanmorgen woedend gereageerd op kritiek van de Verenigde Naties wegens zijn recente lancering van een raket voor de lange afstand. De regering in Pyongyang dreigde zijn defensie, zijn kernwapens incluis, te zullen versterken. Waarnemers zagen hierin een nieuwe aanwijzing dat Noord-Korea spoedig een nieuwe kernproef zal uitvoeren.

De Veiligheidsraad van de VN veroordeelde de lancering unaniem en legde Noord-Korea bovendien meer sancties op. Zes Noord-Koreaanse organisaties, waaronder zijn agentschap voor ruimtevaart, zullen op een zwarte lijst worden geplaatst. Financiële transacties met zulke organisaties zijn voortaan verboden.

Volgens het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was de lancering in december geheel vredelievend van aard en ging het slechts om de lancering van een weersatelliet. Nu, zo kondigde het ministerie aan, zal Noord-Korea „de vijandelijke politiek van de Verenigde Staten tegemoet treden met kracht, niet met woorden”. Het zal zijn „militaire middelen voor zelfverdediging versterken, inclusief de nucleaire afschrikking”, zei het ministerie.

Zuid-Koreaanse experts verklaarden dat Noord-Korea technisch in staat is tot een derde kernproef en dat satellietbeelden van Noord-Koreaanse faciliteiten uitwijzen dat het een nieuwe proef actief voorbereidt.” (AP, Reuters)