Morgen wordt de Vijf Merentocht gereden, de eerste toertocht op natuurijs

De kop van Overijssel heeft de primeur. Morgen organiseren de ijsverenigingen in Giethoorn en Belterwiede de Vijf Merentocht, de eerste toertocht op natuurijs van dit seizoen. Volgens de organisatoren is het ijs op de route van zo’n 25 kilometer goed genoeg om duizenden schaatsers te dragen. Er zijn verschillende startplaatsen in Giethoorn en Wanneperveen. De

De Vijf Merentocht, een route van ongeveer 25 kilometer, wordt morgen gereden. Foto ANP

De kop van Overijssel heeft de primeur. Morgen organiseren de ijsverenigingen in Giethoorn en Belterwiede de Vijf Merentocht, de eerste toertocht op natuurijs van dit seizoen.

Twitter avatar ijswanneperveen IJsclub Belterwiede Primeur, donderdag 24-1 de 5 merentocht in #wanneperveen. Nadere informatie volgt zsm. #toertocht
Twitter avatar ijswanneperveen IJsclub Belterwiede #5merentocht #wanneperveen route ongeveer 25 kilometer komt allen volop parkeerplaatsen. Wij zijn trots!

Volgens de organisatoren is het ijs op de route van zo’n 25 kilometer goed genoeg om duizenden schaatsers te dragen. Er zijn verschillende startplaatsen in Giethoorn en Wanneperveen. De tocht werd vorig jaar februari voor het laatst gehouden. Er deden toen ongeveer tienduizend mensen aan mee.

De NOS meldt dat ook een paar andere ijsclubs in de omgeving een aanvraag hebben gedaan, maar dat daar het ijs volgens de KNSB nog niet dik genoeg is. Vrijdag wordt mogelijk de Blokzijlermerentocht verreden, zaterdag mogelijk de Rond de Wiedentocht.

Na het weekend gaat het vermoedelijk dooien.

Sinds 1985 niet zo veel ijsdagen als nu

De maand januari heeft sinds 1985 niet zo veel ijsdagen gehad als deze maand. Tot zaterdag worden er volgens weeronline.nl in ieder geval dertien genoteerd.
Van een ijsdag is sprake als de temperatuur in De Bilt niet boven het vriespunt uitkomt. In 1940, het recordjaar, was dat 22 dagen het geval. Toen was veertien keer sprake van strenge vorst. Daarvan wordt gesproken als het in De Bilt kouder wordt dan -10.

Als inderdaad sprake is van dertien vorstdagen komt januari op een gedeelde zevende plaats met 1947. De gemiddelde temperatuur was toen wel veel lager.
Of deze maand nog kan worden gesproken van een koudegolf is erg onzeker. Daarvoor moet het vijf dagen op rij overdag vriezen en in drie nachten moet in De Bilt sprake zijn van strenge vorst.

De temperatuur mag dan sinds vorige week maandag niet meer boven het vriespunt zijn uitgekomen, het heeft nog maar één nacht streng gevroren. Op 16 januari werd het -12,9 graden in De Bilt. Het koudst was het toen in Herwijnen met -18,0 graden.

Het is volgens weeronline.nl nog maar zeer de vraag of het de komende nachten nog streng gaat vriezen in De Bilt.

    • Lex Boon