Moeder Dolmatov wacht op Nederlandse informatie

De moeder van de in detentie overleden Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov wil meer informatie over de dood van haar zoon.

Moskou. Nederlandse diplomaten zijn nog niet langs geweest bij de moeder van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov om haar te condoleren met zijn dood in een Rotterdamse cel. In een brief aan koningin Beatrix schrijft de moeder: „Op dit moment hoor ik enkel uit de media over het lot van mijn zoon. Niemand van de Nederlandse kant heeft mij tot op heden opgezocht.”

De ambassade in Moskou wacht op informatie uit Nederland. „We doen dit in nauw overleg met Den Haag. Er zat een weekend tussen”, aldus plaatsvervangend ambassadeur Onno Elderenbosch.

Dolmatov (35), een activist die afgelopen zomer naar Nederland vluchtte, pleegde donderdag in het uitzetcentrum op Rotterdam-Airport zelfmoord. Zijn asielverzoek was afgewezen. Volgens zijn advocaat was hij ten onrechte opgesloten.

Elderenbosch en Ljoedmila Doronina, Dolmatovs moeder, hebben elkaar vrijdag telefonisch gesproken, nadat zij zelf de ambassade had gebeld. De moeder schrijft in de brief dat ze echter nog veel vragen heeft. De brief aan Beatrix is maandag bij de ambassade gebracht en op internet gepubliceerd door Edoeard Limonov, leider van de beweging Een Ander Rusland, waarvoor Dolmatov actief was. Doronina schrijft: „Ik zou willen dat er een volledig onderzoek werd uitgevoerd naar wat er is gebeurd met Aleksandr.” NRC