Meer meisjes met ADHD

De afgelopen tien jaar kregen steeds meer meisjes de diagnose ADHD, zowel in Nederland als de Verenigde Staten. In de VS steeg ook het aantal ADHD-diagnoses relatief sterk onder zwarte kinderen, en kinderen van Aziatische en Zuid-Amerikaanse origine. En ook onder kinderen van ouders uit de lagere inkomensgroepen.

Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van bijna 850.000 kinderen die verzekerd zijn bij Kaiser Permanente Southern California, een regionale afdeling van de grote Amerikaanse ziektekostenverzekeraar die ook zelf zorg organiseert. Onderzoekers van Kaiser, samen met universitaire epidemiologen, beschrijven de inhaalslag in een deze week gepubliceerd artikel in het tijdschrift JAMA Pediatrics. Ze keken naar de diagnose ADHD bij kinderen van 5 tot 11, van 2001 tot 2010.

Kaiser Permanente heeft ook mooie cijfers over inkomensklasse en etniciteit. Vanouds krijgen veel blanke jongens van hoog opgeleide ouders de diagnose ADHD. 7,7 procent van de blanke jongens heeft die diagnose nu – nog steeds een toename van 30 procent in de afgelopen tien jaar. Maar de stijging onder zwarte meisjes was met 90 procent (van 1,2 naar 2,2 procent) in die tien jaar veel groter.

In Nederland bestaat zo’n tijdreeks van diagnosen niet. Onderzoekers van de afdeling farmacie van de Universiteit Utrecht hebben in Nederland wel het medicijngebruik bij ADHD-kinderen in kaart gebracht. Tussen 2000 en 2010 steeg het aantal jongens tot twaalf jaar met ADHD-medicatie van 1,6 procent naar 4,1 procent. Bij meisjes was de relatieve toename veel groter dan bij jongens: van 0,3 naar 1,2 procent. De stijging is in dezelfde periode relatief dus veel groter dan in de VS. nrc