Malinese muzikanten willen land in oorlog hoop brengen met lied

De Malinese zangeres Fatoumata Diawara vorig jaar op weg naar het podium tijdens het North Sea Jazz Festival. Foto ANP / Paul Bergen

In Mali vechten Franse troepen aan de zijde van het regeringsleger tegen moslimextremisten uit het noorden. Een groep muzikanten uit Mali, die ernstig te lijden hebben onder de opmars van de extremisten, heeft een lied opgenomen om de bevolking van Mali weer hoop te geven.

Mali is een van de armste landen van Afrika, maar het heeft misschien wel de rijkste muziektraditie van het continent, schreef Leendert van der Valk eind vorig jaar in NRC Handelsblad. Zogeheten griotten, lofzangers, gelden al sinds de Middeleeuwen als de verhalenvertellers van de Sahel. Hun liedjes zijn als geschiedenisboeken, onmisbaar in een grotendeels analfabete samenleving.

Extremisten zien muziek als iets duivels

Ook nu kent Mali nog veel grote muzikanten. Maar sinds de moslimrebellen vorig jaar het noorden van het land veroverden, kwamen zij in de verdrukking. De islamitische extremisten verachten muziek, die zij duivels vinden. Muziek zou in strijd zijn met de shari’a, de strenge islamitische wetgeving die de extremisten in heel Mali willen invoeren.

Tientallen Malinese muzikanten, onder wie een aantal wereldwijd bekende namen, hebben nu een lied opgenomen dat de bevolking hoop moet geven tijdens de oorlog. “Mali-ko (Peace/La Paix” heet het lied. Zangeres Fatoumata Diawara, een rijzende ster in haar land en internationaal succesvol met haar album Fatou, nam het initiatief tot het opnemen van het Franstalige lied. Tegen persbureau AP zegt ze:

“De Malinese bevolking kijkt naar ons. Ze hebben geen hoop vertrouwen meer in de politiek. Maar muziek heeft altijd hoop gebracht in Mali. [...] Muziek is altijd sterk en spiritueel geweest en heeft een hele belangrijke rol in ons land gespeeld, dus in de huidige situatie hebben mensen behoefte aan een beetje richtinggeving.”

‘Wat een catastrofe, wat een verwoesting!’

Onderdeel van de groep Stemmen Verenigd voor Mali zijn, naast Diawara, ook bekende muzikanten als Oumou Sangare, Bassekou Kouyate, Vieux Farka Touré en Djelimadi Tounkara. In de tekst van het lied zeggen de musici te hopen dat de oorlog in Mali spoedig ten einde komt:

“Wat een catastrofe, wat een verwoesting. Ze willen ons de shari’a opleggen. Vertel het noorden dat Mali één land is, ondeelbaar!”

    • Pim van den Dool