‘Malinese militairen executeren vermeende aanhangers rebellen’

Malinese militairen inspecteren een door Franse luchtaanvallen vernietigde tank in Diabaly, een stadje dat heroverd is op de moslimrebellen. Foto AFP / Fabio Bucciarelli

Mensenrechtenorganisaties krijgen steeds meer berichten over Malinese militairen die vermeende aanhangers van de moslimextremisten executeren. Ook worden wraakacties van burgers gemeld tegen Arabieren en Toeareg, etnische groepen die worden geassocieerd met de extremisten.

Human Rights Watch en Amnest International luidden vandaag de noodklok over misdragingen van militairen tegenover burgers. Inwoners van steden in Centraal-Mali melden dat ze doelwit zijn geweest van het Malinese leger op basis van hun etniciteit of geboorteregio. Ook melden burgers dat het leger leden van de etnische Fulani meeneemt, martelt of standrechtelijk executeert.

‘Lichamen in put gegooid en in brand gestoken’

Een ooggetuige, die anoniem wil blijven uit vrees voor represailles, deed vandaag tegenover persbureau AP zijn verhaal. Hij verhaalde hoe militairen de slachtoffers, die bij een bushalte stonden te wachten, doodschoten en de lichamen vervolgens in een put gooiden en in brand staken:

“Ze zetten de mensen die geen identiteitsbewijs hadden en de mensen die ervan werden verdacht banden te hebben met de islamisten bij elkaar en executeerden ze. De lichamen gooiden ze in twee putten in de buurt van de bushalte.”

Volgens de man zijn ten minste drie mensen doodgeschoten. De executies hadden plaats op de dag dat Frankrijk een militair offensief in Mali lanceerde. Het offensief, dat een kleine twee weken geleden begon, is bedoeld om de opmars van moslimextremisten in het noorden van het land te stuiten. Frankrijk vreest dat er in het noorden van Mali een vrijhaven voor groepen als Al-Qaeda ontstaat.

Human Rights Watch roept de Malinese autoriteiten, en de Franse en West-Afrikaanse militairen die met hen samenwerken, op om alles in het werk te stellen om burgers te beschermen. De Franse mensenrechtenorganisatie FIDH riep op tot het instellen van een onafhankelijke commissie die onderzoek moet gaan doen naar deze misdaden en de verantwoordelijken moet straffen.

Malinese leger noemt beschuldigingen ‘absoluut onwaar’

De Malinese minister van Justitie Malick Coulibaly bagatelliseerde de berichten over de vermeende executies door te zeggen dat “geen enkel leger ter wereld perfect is”. Het Malinese leger deed de beschuldigingen af als “absoluut onwaar” en wilde er verder niet op reageren.

De Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian zei op de vraag of hij weet heeft van wreedheden begaan door het Malinese leger dat er “een risico bestaat”. Frankrijk “rekent” erop dat hooggeplaatste figuren binnen het Malinese leger wreedheden helpen te voorkomen, aldus Le Drian.

    • Pim van den Dool