'Malinese militairen executeren burgers'

Mensenrechtenorganisaties krijgen steeds meer berichten over Malinese militairen die vermeende aanhangers van de moslimextremisten executeren. Ook worden wraakacties van burgers gemeld tegen Arabieren en Toeareg, etnische groepen die worden geassocieerd met de extremisten.

„We roepen de Malinese autoriteiten, en de Franse en West-Afrikaanse militairen op alles in het werk te stellen om burgers te beschermen”, zei Human Right Watch (HRW). Ook Amnesty International heeft berichten gekregen over militairen die zich misdragen tegen burgers, waaronder executies van burgers.

Inwoners van steden in Centraal-Mali melden dat ze doelwit zijn geweest van het Malinese leger op basis van hun etniciteit of geboorteregio. Ook melden burgers dat het leger leden van de etnische Fulani meeneemt, martelt of standrechtelijk executeert. Nadat een Toearegopstand in de jaren negentig was neergeslagen, waren er ook veel wraakacties op bepaalde etnische groepen. De Malinese minister van Justitie Malick Coulibaly bagatelliseerde de berichten en zei dat „geen enkel leger ter wereld perfect is”.

HRW en Artsen Zonder Grenzen waarschuwen dat de vluchtelingenstroom uit de frontsteden met honderdduizenden kan toenemen. Zij denken dat veel mensen nu niet durven te vluchten omdat extremisten verscholen zitten rondom te steden.