Landjepik als estafette

This Land is Mine is een cynische muziekvideo waarin een donkerbruine stem de pracht van het Heilige Land bezingt. Terwijl hij dat doet wordt in beeld de ene zanger na de andere over de kling gejaagd, waarna telkens zijn moordenaar het lied voortzet.

De video is gemaakt door Nina Paley, die eerder onder andere de animatiefilm Sita Sings the Blues (2008) maakte. Daarin wordt een antieke Indiase legende verteld, met als soundtrack jazzmuziek uit de jaren twintig. Ook deze film staat, met instemming van Paley, op YouTube.

Paley stelt zich de bloedige estafette van This Land is Mine voor als finale van een nog te maken tekenfilm over het Heilige Land. Op haar blog somt ze op welke figuren welke volken voorstellen: van de Kanaänieten tot en met Hezbollah. Inmiddels is ze begonnen de beoogde film te maken, van achteren naar voren. Een scène over Exodus 19-40 is net af: „15 seconden klaar, nog 4.365 te gaan."

Komiek en talkshowhost Stephen Colbert laat zich bij Google een uur lang interviewen door niemand minder dan bestuursvoorzitter Eric Schmidt. Dat is een ongelijke strijd: Schmidt is geen interviewer, is qua gevatheid niet tegen Colbert opgewassen. Zijn functie is vooral het oplezen van vragen uit het publiek.

Colbert kan dus ongehinderd schitteren. De aanleiding voor het optreden is zijn boek America Again: Re-becoming the Greatness We Never Weren’t – een titel waarvan hij de logica haarfijn kan uitleggen.

Opmerkelijk is dat Colbert als zichzelf is gekomen, niet in pak en stropdas zoals gebruikelijk, maar in een leren jasje en met het haar ietwat in de war. Meestal blijft hij – ook als gast in andere talkshows – de rechtse bal die hij eigenlijk altijd speelt, nu heeft hij het over ‘my character’.

The Long Road Home is een speelfilm over een succesvolle financiële handelaar die door het plotselinge overlijden van zijn ouders terug moet naar hun vakantiehuis op een eiland in Noord-Ontario. Daar wordt hij geconfronteerd met het verleden en moet hij kiezen tussen het restant van zijn familie en zijn carrière.

De film heeft een weldadig loom tempo en geeft je alle gelegenheid je in de verwarring van hoofdpersoon Robert te verplaatsen. Werd in 2011 in drie weken gedraaid voor een budget van 10.000 dollar. De makers hebben de film gratis op de site Vimeo gezet, tot het verschijnen van de dvd, „vroeg in 2013”. Intussen kunnen schenkingen worden gedaan via de fooienpot van de site: een blauwgroene knop op de pagina van de film.

    • Herbert Blankesteijn