Kortkolom kunst

Frank Lammers in Hazes-musical

Amsterdam. Frank Lammers wordt de nieuwe André Hazes in de succesmusical Hij gelooft in mij die deze zomer wordt doorgespeeld in theater DeLaMar in Amsterdam. Hij gaat de rol delen met de acteur Martijn Fischer, die sinds de première, begin november, de Hazes-figuur vertolkt. Voorts wordt met de actrice Ricky Koole gesproken over het overnemen van de vrouwelijke hoofdrol van Rachel Hazes, die nu beurtelings wordt gespeeld door Chantal Janzen en Hadewych Minis. Met hun medewerking hoopt het theaterbedrijf van Joop van den Ende klaar te zijn voor een mogelijke prolongatie in het najaar. Als de huidige toestroom van publiek aanhoudt, wil men de musical ook vanaf september op het repertoire houden. Van den Ende, die via zijn Foundation eigenaar is van het theater, heeft na de zomer voor de grote zaal nog geen andere bespelingscontracten gesloten, zodat de Hazes-musical daar desgewenst een blijvend podium heeft. (NRC)

Staff Benda Bilili annuleert tour

Utrecht. Het sprookje van de internationale succesband Staff Benda Bilili uit Congo lijkt voorbij. De band van voormalige straatmuzikanten en gehandicapten heeft de twintig shows van de Europese tour in maart en april geannuleerd. Twee leden, onder wie de belangrijkste liedjesschrijver, zijn opgestapt. De band heeft onenigheid met het Belgische management, onder meer over het geld voor de organisatie voor straatkinderen en poliopatiënten in Kinshasa die de band begon. ‘Staff’ veroverde vanaf 2009 in hoog tempo de Europese podia en festivals zoals Lowlands, in rolstoelen en met de vrolijke boodschap dat je dromen kunt waarmaken. Een documentaire over de band was een hit op het filmfestival in Cannes. De Congolezen brachten twee albums uit die beide lovend werden ontvangen. (NRC)

Film van George Sluizer op Berlinale

Amsterdam. De film Dark Blood (1993) van de Nederlandse regisseur George Sluizer (80) zal te zien zijn in het hoofdprogramma van de Berlinale. Dat maakte de organisatie van het internationale filmfestival van Berlijn dinsdag bekend. De film zit niet in de competitie en wordt gepresenteerd als een special event. Het is de laatste film waarin acteur River Phoenix te zien is. De Amerikaan overleed in 1993 op 23-jarige leeftijd aan een overdosis harddrugs. Dark Blood was toen nog niet af en de film bleef bijna twintig jaar liggen tot hij vorig jaar werd voltooid. De Berlinale is een van de belangrijkste filmfestivals ter wereld. Het vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 17 februari. (NRC)

Schrijfster Julia Burgers-Drost dood

Amsterdam. Familieromanschrijfster Julia Burgers-Drost is op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar uitgever, uitgeverij Kok, bekendgemaakt. Burgers-Drost verkocht de afgelopen dertig jaar zo’n miljoen boeken met christelijke inslag. In 1983 debuteerde Burgers-Drost als romanschrijfster. Sindsdien schreef ze, ook onder de pseudoniemen Evelien Overbosch en Judith de Man-Hovius, zo’n 100 romans. (NRC)