Kortkolom buitenland

Vier doden bij aanval met drone in Jemen

sana’a. Bij een raketaanval vanuit een Amerikaans onbemand vliegtuigje zijn gisteren in de Jemenitische provincie Al-Jawf vier vermeende strijders van de regionale Al-Qaeda-organisatie gedood, aldus tribale bronnen en plaatselijke functionarissen. Het was de vierde drone-aanval in vier dagen. De Amerikaanse autoriteiten voeren hun aanvallen op Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland gestaag op. In Jemen groeit de onvrede daarover. Gewapende stamleden gingen de afgelopen dagen in het zuiden de straat op om te protesteren. (Reuters)

Thailand: 11 jaar om majesteitsschennis

Bangkok. Een Thaise journalist is vanmorgen tot tien jaar cel veroordeeld wegens majesteitsschennis. Somyot Prueksakasemsuk, hoofdredacteur van een blad dat nauw verbonden is met oud- premier Thaksin Shinawatra, werd verweten de 85-jarige koning Bhumibol en de monarchie in twee artikelen te hebben beledigd. Voor elk kreeg hij vijf jaar. Ook kreeg hij een jaar extra wegens een eerdere voorwaardelijke veroordeling. (AP, Reuters)

Generaal John Allen gezuiverd van blaam

Washington. Generaal John Allen, de Amerikaanse commandant van de coalitietroepen in Afghanistan wiens benoeming tot militaire baas van de NAVO in Europa werd opgeschort wegens mogelijke betrokkenheid bij de affaire rond de opgestapte CIA- topman David Petraeus, is gezuiverd van alle blaam. Dat heeft het Pentagon gisteren gezegd. Allen zou ‘potentieel ongepaste e-mails’ hebben gestuurd naar de vrouw die het schandaal over de buitenechtelijke affaire tussen Petraeus en zijn biografe Paula Broadwell aan het rollen bracht. Het is onbekend of Allens benoeming in Europa doorgaat. (AP)

Duitse minister verder in het nauw

Berlijn. De positie van de Duitse minister Annette Schavan (Onderwijs, CDU) wankelt nadat de universiteit van Düsseldorf gisteren een onderzoek instelde naar beschuldigingen dat zij haar proefschrift 33 jaar geleden gedeeltelijk heeft overgeschreven. Schavan, die geldt als een vertrouweling van bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft de beschuldiging van de hand gewezen. Maar inmiddels wordt getwijfeld of zij nog als minister kan aanblijven. In 2011 verloor Merkel minister Karl-Theodor zu Guttenberg (Defensie, CSU) nadat hij zijn doctorsbul wegens plagiaat had moeten inleveren. (NRC)

Het gaat goed met Hugo Chávez in Cuba

Caracas. De Venezolaanse president Hugo Chávez herstelt voorspoedig na zijn laatste operatie wegens kanker, afgelopen december in Cuba. Volgens minister van Informatie Ernesto Villegas zijn de berichten over Chávez’s gezondheidstoestand „zeer bemoedigend” en toont de 58-jarige president zich „goed geluimd” na „een moeilijke en complexe” strijd. Eerder werd gemeld dat hij zelfs grapjes uitwisselt via twitter. Wanneer Cháavez naar Venezuela terug zal keren, is onbekend. (AP)