Kortkolom binnenland

Minster wil sneller beroepsverbod artsen

Den Haag. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) wil af van de beperking dat een arts alleen uit zijn beroep kan worden gezet na een delict binnen de beroepsuitoefening. Ook zware misdrijven die zijn begaan buiten het werk – als burger dus – moeten kunnen leiden tot een beroepsverbod. „Denk aan een verpleeghuisarts die opdracht geeft om zijn vrouw te vermoorden”, zegt een woordvoerder van Schippers. „De vraag is of we die nog het vertrouwen moeten geven om zijn beroep uit te oefenen.” Schippers gaat in overleg met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Aanleiding voor Schippers is de zaak rond de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur, die ondanks zijn beroepsverbod opnieuw is gaan werken, in klinieken in Duitsland. (NRC)

Politie pakt mannen op in moordzaak

Rotterdam. De politie heeft vanmorgen twee mannen aangehouden voor de moord op een Rotterdammer, afgelopen mei. Het gaat om een 21-jarige Schiedammer en een Rotterdammer van 34. Het slachtoffer van de moord, de 22-jarige Anthony Fernandes, werd van dichtbij doodgeschoten in Rotterdam-West. De politie gaat er vanuit dat er een derde verdachte moet zijn: getuigen verklaarden dat er drie personen bij de schietpartij betrokken waren. Er geldt nog steeds een beloning van 10.000 euro voor een gouden tip. (Novum)