Japan voedt vrees voor valutaoorlog

De Japanse centrale bank heeft gisteren besloten om de weg vrij te maken voor het onbeperkt opkopen van eigen staatspapier om de deflatie te beteugelen. Volgens de Financial Times heeft de bank die stap genomen onder politieke druk. Internationale waarnemers uiten in de Britse zakenkrant hun zorgen over de wereldwijde gevolgen van het aangekondigde opkoopprogramma dat de inflatie in Japan moet opdrijven tot 2 procent. Nu is het doel nog 1 procent.

De vrees is dat Japan met de actie probeert de eigen munt te devalueren in navolging van de Verenigde Staten en de eurozone. De Europese Centrale Bank en de Federal Reserve grijpen al langer naar de geldpers als instrument om de economie aan te jagen. Omdat er als gevolg meer geld in omloop is daalt de waarde van de munt. Hoe meer landen dit doen, hoe groter de kans dat dit leidt tot een negatieve spiraal naar beneden, luidt de waarschuwing.