Ja, zij zijn er gewoon nog!

Toch nog een beetje Nederlands succes in Melbourne: het duo Robin Haase en Igor Sijsling plaatste zich gisteren voor de halve finales van de Australian Open.

epa03547447 Dutch double players Robin Haase (R) and Igor Sijsling during their men's doubles 3rd round match against Kevin Anderson of South Africa and Jonathan Erlich of Israel at the Australian Open Grand Slam tennis tournament in Melbourne, Australia, 21 January 2013. EPA/Narendra Shrestha EPA

Redacteur Sport

Amsterdam. Je zou bijna vergeten dat ze nog in Melbourne waren, na hun snelle uitschakeling vorige week in het enkeltoernooi. Tennissers Igor Sijsling en Robin Haase. Ze hadden in de dubbel nog nooit samen een wedstrijd op een grandslamtoernooi gewonnen. En nu staan ze opeens in de halve finales van de Australian Open.

In Melbourne won het ongeplaatste tweetal gisteren met 6-4 en 7-6 van de Spanjaarden David Marrero en Fernando Verdasco en bereikte zo uit het niets de laatste vier in het dubbelspel. In de halve finale spelen Haase en Sijsling waarschijnlijk morgen tegen de als derde geplaatste Spanjaarden Marcel Granollers en Marc Lopez. Toch nog een beetje Nederlands tennissucces op de Australian Open, nadat niet één Nederlander de eerste ronde van het singletoernooi had overleefd.

De dubbelresultaten van de 25-jarige Nederlanders waren tot dusver mager – Haase won één keer een toernooi, in 2011 in Marseille met de Brit Ken Skupski. Hun dubbelranking zegt genoeg: Haase staat 152ste, Sijsling 327ste. De halve finale van de Nederlanders is het kleine tenniswonder van Melbourne. Moet gezegd: het duo had een gunstige loting.

De twee speelden de afgelopen jaren niet vaak samen, omdat Haase door zijn hogere singleranking vaak op andere toernooien uitkwam dan Sijsling. In het verleden vormden ze op kleinere toernooien wel geregeld een duo. In 2006 wonnen ze in het Amerikaanse Louisville een challengertoernooi – de eerste divisie van het internationale tennis.

„Ik heb in de jeugd ook heel vaak met Igor gespeeld, dus we kennen elkaar goed”, zei Haase gisteren tegen NuSport. „Daardoor hoeven we niet aan elkaar te wennen, dat scheelt. Je bent toch wat minder nerveus dan wanneer je met iemand anders speelt.”

Als een Nederlands dubbel een goed resultaat neerzet, gaan de gedachtes automatisch terug naar het beste Nederlandse duo ooit: Paul Haarhuis en Jacco Eltingh. Samen wonnen zij 39 toernooien – en voorzien Haase en Sijsling nu van tips. Hun coach was Alex Reijnders. Elkaars sterke en zwakke punten aanvullen, dat is de gouden formule voor een goed dubbel. „Op technisch, tactisch en mentaal gebied”, zegt Reijnders per telefoon. „Paul was solide, hij haalde altijd een degelijk niveau. De ondergrens van Jacco was lager, maar hij had meer hoge uitschieters en was opportunistischer.”

Haase en Sijsling richten zich op de enkel, de dubbel heeft geen prioriteit. Dit resultaat is vooral mooie bijvangst. De goede prestaties van Haase en Sijsling in de dubbel kunnen een belangrijke boost geven aan hun carrière in de single, denkt Reijnders. „Dit heeft mentaal een belangrijk effect. Ze vertrekken hoe dan ook met een goed gevoel uit Australië. En ze maken ook eens de tweede week van een grandslamtoernooi mee.”

De dubbel draagt enorm bij aan het spel in de enkel, zegt Reijnders. „Richard Krajicek, Jan Siemerink en Sjeng Schalken hebben mede zo veel gepresteerd in de enkel omdat ze in het begin van hun loopbaan veel in de dubbel speelden.” Want, zegt Reijnders: het spel in de dubbel gaat veel sneller, je moet veel services en returns slaan en je speelt aanvallend tennis. „In de opleiding zou de dubbel veel serieuzer genomen moeten worden.”

De dubbel krijgt internationaal weinig tv-minuten en is niet populair onder het publiek. Ook in Nederland is het geen gewild onderdeel bij de profs. Er is veel te weinig gedaan met de resultaten van Haarhuis en Eltingh, vindt Reijnders. „Bij de tennisbond is helemaal niks gedaan met onze kennis. Dat is teleurstellend.”

Zaterdag is de dubbelfinale op de Australian Open. Misschien kunnen Haase en Sijsling voor een opleving van de dubbel zorgen. Maar eerst die halve finale winnen.

    • Steven Verseput