In koffiehuis Kaffeeklatsch begint 't feest

Als je oud-Shell-topman Jeroen van der Veer in een rode broek op het World Economic Forum ziet rondlopen, dan weet je welke dag het is. Dinsdag. De dag vóór hier de toespraken en paneldiscussies beginnen, op deze befaamde bijeenkomst van de zakelijke en politieke elite in het Zwitserse Davos.

Vandaag spreken wereldspelers als kanselier Merkel en president Medvedev, Jamie Dimon van JPMorgan Chase en sir Tim Berners-Lee, grondlegger van het wereldwijde web. Vandaag buigen de conferentiegangers zich over ernstige thema’s als de eurocrisis, de veerkracht van de economie en de kwetsbaarheid van elites. Daar trek je een pak bij aan.

Maar dinsdag, voor de meeste deelnemers de dag van aankomst in het wintersportplaatsje, is alles nog louter informeel. Het is de ‘Day before Davos’. Onder dat motto geeft het Indiase ICT-bedrijf Mahindra Satyam, onderdeel van het reusachtige Mahindra-conglomeraat, in het knusse koffiehuis Kaffeeklatsch traditiegetrouw een diner met lopend buffet, waar lekkere muziek van de jaren tachtig wordt gedraaid en alle genodigden met bordjes en glaasjes door elkaar lopen, en nu eens aan dit tafeltje neerstrijken en dan weer aan dat tafeltje een praatje aanknopen.

„In de financiële sector hebben veel mensen maar een beperkte belangstelling”, legt een Amerikaanse die voor een hedgefonds werkt me uit bij een bordje sla en een glas witte wijn. Maar zij is anders. Ze heeft een galerie voor moderne kunst in Texas, ze zet zich in voor goede doelen en nu is ze hier in Davos voor het Wine Forum.

Ik heb het goed verstaan. In de marge van het World Economic Forum heeft een groep prominenten, tevens liefhebbers van een goed glas, een paar jaar geleden een wel heel aparte wijnclub opgericht, zo blijkt. Om lid te mogen worden, moet je aan drie voorwaarden voldoen: je moet op je eigen terrein tot de internationale top behoren, je moet grote waardering hebben voor de betere wijnen en je moet je krachtig inzetten voor goede doelen. Enige financiële draagkracht komt dus van pas.

Er zijn zo’n 200 leden. De club organiseert exclusieve proeverijen, tochtjes naar beroemde châteaux en als lid kun je met korting excellente wijnen kopen. Maar er zit wel een voorwaarde aan vast, vertelt mijn tafeldame. „Als je via het Wine Forum voor, zeg, 20.000 dollar wijn koopt, dan verplicht je je om hetzelfde bedrag aan een goed doel naar keuze te geven.” Filantropie verbonden met de liefde voor luxegoederen, is dat geen gouden vondst?

Heb ik trouwens zin om morgen naar hun feest te komen? Volgens het Britse weekblad The Economist, verzekert ze, was het vorig jaar de best geslaagde partij van Davos.

Juurd Eijsvoogel rapporteert dagelijks vanaf het World Economic Forum in Davos.

    • Juurd Eijsvoogel