Ik ben niet echt zuinig

Victor Mentink (33) is freelance theatermaker. Hij geeft les, regisseert en acteert. Victor woont in een huurappartement.

Verdienen

‘Ik werk het meest voor Toneelgroep Amsterdam, voor mijn eigen theatergroep De Slapelozen en voor de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daar heb ik sinds kort een contract voor één dag in de week. Een fijn idee, want als freelancer in het theatervak zijn je inkomsten altijd erg onzeker. In de zomer, buiten het theaterseizoen, verdien ik vaak nauwelijks iets. In noodgevallen springen mijn ouders dan bij.

„Het zal mij benieuwen hoe 2013 uitpakt, nu er veel subsidies wegvallen. Zeker voor de nieuwe generatie theatermakers, die ik nu lesgeef, zal het heel moeilijk worden om aan werk te komen. Ik mag mijn handjes wel dichtknijpen dat ik het tot nu toe zo druk heb gehad. Vaak heb ik zoveel werk dat ik nauwelijks aan facturen schrijven toekom.

„Ik vind dat ik redelijk goed verdien. Maar volgens mij verdient iedereen altijd net te weinig. Ik moet in elk geval wel op mijn uitgaven letten. En ik zou beter moeten onderhandelen over mijn tarief. Vroeger zei ik echt overal ja op, nu ga ik eerst rekenen hoeveel tijd ik ergens aan kwijt ben. Soms zeg ik nee en soms lukt het me de prijs iets op te drijven. Maar dan nog heb ik vaak het gevoel dat me een poot wordt uitgedraaid. Ik zou echt meer op mijn strepen moeten staan. In het theater werk je toch nog vaak voor een bedrag dat onder de cao ligt, zeker als je ziet wat voor uren je maakt. Maar ja, het is nu eenmaal een soort persoonlijke noodzaak. Zeker als je met een eigen project bezig bent. Je wil iets maken en daar wil je dan ook ver voor gaan.”

Uitgeven

‘Geld is zo fictief geworden. Wanneer heb je nou nog geld in je portemonnee? Een paar cijfertjes op je iPhone, dat is geld nu. Dat maakt het lastig om niet te veel uit te geven. Ik sta meestal rood. Maar ik probeer dat nu wel te bestrijden. Als student dacht ik als mijn saldo nul was: nog duizend euro te gaan. Nu ervaar ik het wel als een lening en dat voelt niet fijn. Ik wil niet afhankelijk zijn van de bank. En het hoort toch ook eigenlijk niet, rood staan.

„Ik spaar wel elke maand een beetje, voor het geval de Belastingdienst extra langskomt of mijn wasmachine kapotgaat. Maar ja, het is zo’n spaarrekening waar ik zelf bij kan, dus dat schiet niet erg op.

„Soms maak ik er een maandje een sport van om zo min mogelijk uit te geven. Dan fiets ik naar de Lidl in plaats van naar Albert Heijn. Maar dat houd ik niet vol. Ik ben gewoon niet echt zuinig. Mijn opa en oma hadden vroeger een Spar-winkel, die hebben altijd ontzettend op de kleintjes gelet. De prei haalden ze daar en de koffie weer daar – ze hadden er een dagtaak aan. Maar zo hebben mijn ouders ons niet opgevoed; er kon altijd best veel, en als ik mijn zakgeld in één keer uitgaf, was dat prima.

„Het meeste geld ben ik kwijt aan uitgaan. Spullen en kleding koop ik eigenlijk alleen in de uitverkoop. Ik ga vroeg en als ik iets goeds zie, koop ik er meteen veel van. Ik heb net vier zwarte overhemden gekocht en een nieuwe winterjas – die heb ik dan alvast voor volgend jaar ook. Heb ik dus toch een beetje die kruideniersmentaliteit van opa en oma!”

Ook vertellen over je inkomsten en uitgaven in deze rubriek? Aanmelden kan via werk@nrc.nl

    • Cecile Elffers