Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Hoekstra: dekens moeten niet ook parttime advocaat willen zijn

Dekens moeten niet ook parttime advocaat willen zijn, aldus Rein Jan Hoekstra. Foto ANP / Rob Keeris
Dekens moeten niet ook parttime advocaat willen zijn, aldus Rein Jan Hoekstra. Foto ANP / Rob Keeris Dekens moeten niet ook parttime advocaat willen zijn, aldus Rein Jan Hoekstra. Foto ANP / Rob Keeris

De lokale dekens van advocaten moeten niet langer een advocatenpraktijk runnen naast hun werk als toezichthouder. Dat vindt Rein Jan Hoekstra, oud lid van de Raad van State die in opdracht van de Orde van Advocaten onderzoek deed naar het toezicht op advocaten.

Hoekstra presenteerde gisteren zijn eindrapport. “Ik denk dat het illusoir is om de dekentaken verder te professionaliseren én een praktijk te voeren.” De meeste dekens van advocaten hebben zelf ook een eigen advocatenkantoor.

Vooral het financiële toezicht op de advocatuur is “nog niet” goed geregeld, zegt Hoekstra in een gesprek met NRC Handelsblad. Het toezicht op advocaten is nu nog in handen van de lokale deken die als primus inter pares functioneert. Hij beoordeelt klachten over advocaten en geleidt die eventueel door naar een raad van discipline die sancties kan opleggen.

Maar de dekens controleren de advocaten in hun arrondissement op verschillende manieren. Zo worden er niet altijd sancties opgelegd als advocaten verzuimen zich voldoende te laten bijscholen. Erger is nog dat advocaten zich soms lenen voor het witwassen van crimineel geld of zelf frauderen.

Na een kritische tussenrapportage van Hoekstra zijn de dekens een half jaar geleden wel gestart met een uniforme registratie van klachten over advocaten. De dekens hebben ook afgesproken om elk jaar tien procent van de advocatenkantoren in hun regio te bezoeken om er de boekhouding te bekijken. In sommige regio’s gebeurde dit al, in andere niet.

De Orde van advocaten heeft 800.000 euro gereserveerd op de begroting voor een speciale afdeling financieel toezicht die de lokale dekens zal ondersteunen bij het toezicht op derdengelden en de naleving van een wet die moet voorkomen dat advocaten bedoeld of onbedoeld geld witwassen. Maar deze extra taken zorgen er volgens Hoekstra wel voor dat je het toezicht er niet meer ‘bij kunt doen’.

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) vindt dat het rapport van Hoekstra “de noodzaak bevestigt” het toezicht op de advocatuur te verbeteren.

“Advocaten kiezen op dit moment zelf wie toezicht op hen houdt. De blik van buiten ontbreekt. En dat wil ik veranderen.”

Teeven heeft een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend waarin geregeld wordt dat een onafhankelijke commissie toezicht gaat houden op de advocatuur.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het volledige interview met Rein Jan Hoekstra. Abonnees kunnen het stuk ook lezen in de digitale editie.