Haags raadslid opgepakt wegens lekken naar journalist

Het Haags gemeenteraadslid Arnoud van Doorn is opgepakt voor het lekken van geheime stukken over de aankoop van een congrescentrum aan een journalist van het Algemeen Dagblad. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De stukken gingen over de mogelijke aankoop van het World Forum, een internationaal congrescentrum in Den Haag, en kwamen uit een besloten gemeenteraadsvergadering. De journalist schreef op basis van de stukken een artikel voor de Haagse editie van het AD. De gemeente deed vorige week aangifte van het lekken van de stukken.

In een van de afgetapte gesprekken is te horen dat het 46-jarige raadslid aan de journalist vertelde waar in zijn fractiekamer de geheime informatie te vinden was en dat het raadslid hem zijn toegangspas gaf. Het lek is aan het licht gekomen doordat de telefoon van het raadslid is afgetapt in het kader van een ander onderzoek naar het raadslid: hij wordt er ook van verdacht softdrugs te hebben verkocht aan kinderen van 14 en 15 jaar.

Raadslid had ook alarmpistool in bezit

Het raadslid is gisteren opgepakt in zijn woning in Den Haag. Daar werd ook een alarmpistool aangetroffen, waarvan het bezit strafbaar is. Hij heeft bekend te hebben gelekt omdat hij vond dat de informatie ook openbaar moest zijn voor burgers. Ook bekende hij wiet te hebben verkocht aan minderjarigen. Hij is inmiddels op vrije voeten gesteld en moet zich later voor de rechtbank verantwoorden.

Van Doorn heeft laten weten via twitter dat hij vanmiddag zelf met een verklaring komt:

Twitter avatar ArnoudvDoorn Arnoud van Doorn Nou nou, wat een spannende verhalen op internet. Wellicht een teleurstelling dat iik gewoon aan het werk ben :-) Straks een persbericht…
Twitter avatar ArnoudvDoorn Arnoud van Doorn Kletsverhalen over softdugs handelen. Geen sprake van. Straks het hele verhaal in de uitzending van TV West

De journalist wordt verdacht van diefstal van de stukken uit het gemeentehuis. Hij is niet aangehouden, maar is vanmorgen wel verhoord. Justitie moet nog beslissen of de journalist wordt vervolgd.

Raadslid uit PVV gezet wegens fouten bij boekhouding

Van Doorn werd eind 2011 de PVV-fractie gezet omdat hij fouten zou hebben gemaakt in het beheer van het fractiebudget. Hij hield zijn zetel en ging verder onder de naam Onafhankelijk Den Haag.

Tegenover Omroep West zei het raadslid vanmiddag dat hij niet wist dat het meegeven van de stukken strafbaar is. Over de verdenking van drugshandel zegt hij dat om een misverstand gaat. Hij was naar eigen zeggen bezig met een undercoveractie waarmee hij wilde achterhalen wie de drugsdealer was van probleemjongeren in de binnenstad van Den Haag. Hij geeft toe de risico’s van zijn actie onderschat te hebben.