Groepje GroenLinksers in manifest: partij moet democratischer en professioneler

Groepje GroenLinksers komt met manifest. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien
Groepje GroenLinksers komt met manifest. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien Groepje GroenLinksers komt met manifest. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

Een democratischer partij die professioneel netwerkt. Een groepje GroenLinksers heeft een manifest opgesteld over hoe hun partij de “aansluiting met de samenleving” terug moet vinden. Onder de noemer ‘Klub Kobalt’ willen ze podia en avonden organiseren voor groene ondernemers en mensen uit de culturele sector.

De acht leden van GroenLinks die het manifest opstelden, vinden vooral dat hun partij meer met groene ondernemers, kunstenaars en mensen uit het bedrijfsleven moet samenwerken. Eén van de initiatiefneemsters, Noortje Thijssen:

“We willen het contact met de samenleving en de betrokkenheid zoals de SP die heeft, met het democratisch gehalte van D66.”

Verder vindt Klub Kobalt dat de partij democratischer moet. In plaats van alleen het congres, waar ongeveer 1.500 mensen komen, moeten alle leden online kunnen stemmen over de kandidatenlijsten en de lijsttrekker. Dat ligt nu gevoelig in de partij, een vergelijkbaar voorstel stemden de leden op zo’n congres al eens weg.

Het manifest is bewust vandaag gepresenteerd – in aanloop naar komende vrijdag, wanneer een evaluatiecommissie met haar bevindingen zal komen over de grote verkiezingsnederlaag, afgelopen september. GroenLinks hield vier van de tien zetels over. Enkele weken na de verkiezingen stapten politiek leider Jolande Sap en ook het partijbestuur op.