GroenLinks moet nu écht gaan netwerken

De evaluatie van de grote verkiezingsnederlaag van GroenLinks komt vrijdag. Enkele leden willen de partij nú al de weg wijzen.

Ze kwamen een keer of vijf bij elkaar in het Amsterdamse café Kobalt. Een groepje van acht GroenLinksers. Ze geloven in hun partij, maar balen evengoed, omdat het zo grondig misging vorig jaar september. Van de tien zetels hield GroenLinks er tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vier over.

Het groepje brengt vandaag een manifest naar buiten. Twee initiatiefnemers van Klub Kobalt, zoals de acht zich noemen, vertellen over hun plannen.

Noortje Thijssen (29) werkt bij de fractie en het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Corinne Ellemeet (36) stond in september op plaats negen van de verkiezingslijst.

Wat moet anders bij GroenLinks?

Noortje Thijssen: „Wij horen veel te vaak dat politiek vernieuwing alleen maar tegenhoudt. Politici denken zó op de korte termijn. Ze willen scoren, in plaats van Nederland bijvoorbeeld écht duurzamer maken. Dat is een veel ingewikkelder verhaal.”

Corinne Ellemeet: „Groene ondernemers lopen echt stuk op de overheid, die te weinig deskundigheid heeft. Politici maken veel te weinig gebruik van de kennis in de samenleving. Wij willen wezenlijk en fundamenteel in gesprek met ondernemers, wetenschappers, kunstenaars.”

Dat klinkt als een verwijt naar politiek in het algemeen. Wat moet GroenLinks nou redden?

Thijssen: „Wij willen dat GroenLinks hierin veel meer vóórgaat. We willen het contact met de samenleving en de betrokkenheid zoals de SP die heeft, met het democratisch gehalte van D66.”

Ellemeet: „Met onze idealen is niets mis. Wat bij ons ontbreekt, zijn concrete verhalen. En die krijg je alleen door met mensen in gesprek te gaan. Politici, in alle lagen, zijn nu meer dan de helft van hun tijd bezig met regels. Terwijl ze zich veel meer moeten laten voeden door ménsen.”

Netwerken moet GroenLinks uit het slop trekken?

Ellemeet: „Ja. Al die groene ondernemers zouden onze kiezers moeten zijn. Om hen te bereiken, moeten we veel meer een beweging zijn dan een politieke partij. Mensen een podium geven, zonder dat ze GroenLinkser hoeven zijn of hardop moeten zeggen dát ze het zijn. Professioneler netwerken. Ik zie dat zóveel mensen hun verhaal willen komen vertellen, en zich gehoord willen voelen.”

Heeft PvdA-leider Samsom dat thema niet al gekaapt? Weer in contact komen met kiezers?

Thijssen: „Nee, de PvdA is nog steeds een typische bestuurderspartij. Leuk, één fractievoorzitter die het land ingaat, maar dan heb je alle wethouders, raadsleden, burgemeesters nog die dat óók moeten doen. GroenLinks kan daarin nog steeds vooroplopen.”

Ellemeet: „We organiseren avonden, podia voor kunstenaars, voor mensen uit het bedrijfsleven. Daar begint het mee: netwerken moet een automatisme van GroenLinksers worden.”

En GroenLinks moet volgens jullie democratischer?

Thijssen: „Alle GroenLinks-leden zouden moeten mogen stemmen, niet alleen die vijftienhonderd man die op een congres zijn. Die congressen moeten opener, aantrekkelijker. Niet voor niets kijkt iedereen altijd uit naar de borrel, omdat je dáár het echte debat voert.”

Ellemeet: „Alle leden moeten via internet kunnen meestemmen over onze kandidaten en over de lijsttrekker. We leven in de 21ste eeuw. Met dit soort dingen laat je zien dat je een eigentijdse partij wilt zijn.”

    • Annemarie Kas