Frankrijk en Duitsland: er bestaat geen ‘Europa à la carte’

Er bestaat niet zoiets als een “Europa à la carte”. Dat heeft zowel voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement als de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd in een reactie op de speech van de Britse premier David Cameron.

De Britse premier David Cameron tijdens zijn langverwachte speech over de relatie tussen zijn land en de Europese Unie. Foto AFP / Ben Stansall

Er bestaat niet zoiets als een “Europa à la carte”. Dat heeft zowel voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement als de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gezegd in een reactie op de speech van de Britse premier David Cameron. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

In de langverwachte speech zei Cameron vanochtend dat de Britse burger de kans krijgt om voor het einde van 2017 voor of tegen lidmaatschap van de Europese Unie te stemmen. Cameron:

“Het is tijd voor het Britse volk om zich te kunnen uitspreken. Het is tijd om de Europese kwestie definitief op te lossen.”

Als zijn partij de verkiezingen van 2015 wint, zo beloofde Cameron, dan gaat hij opnieuw onderhandelen over de vorm van de betrekkingen met de EU. Als deze onderhandelingen zijn afgerond wordt een referendum over het EU-lidmaatschap uitgeschreven. De Britten kunnen dan ja of nee zeggen tegen het lidmaatschap op basis van de nieuwe voorwaarden, aldus Cameron.

‘Cameron probeert iedereen te vriend te houden’

Met de speech heeft Cameron iedereen te vriend willen houden, zowel de eurofielen als de eurosceptici, aldus onze correspondent Titia Ketelaar. Maar dat is niet helemaal gelukt.

“Uit beide hoeken klinkt onvrede. Echte eurosceptici zien veel liever nu een referendum over Europa. En uit Europa klinken andere geluiden: dat de EU à la carte geen optie is, en dat Cameron de EU behandelt als een zelfbedieningsbuffet. De reactie van de Europese Commissie is dat dit een belangrijke bijdrage is aan het debat over Europa en democratie.”

Schulz: Groot-Brittannië nodig dat volledig meedoet

De EU heeft een Groot-Brittannië nodig dat volledig meedoet, stelt Schulz in een reactie op Twitter.

Twitter avatar MartinSchulz Martin Schulz We need a #UK as a fully fledged member not harbouring in the port of Dover. UK can shape #EU by working with its partners.
Twitter avatar MartinSchulz Martin Schulz #Cameron‘s Europe à la carte not an option. We have to focus on jobs&growth rather than getting lost in treaties discussions.

Fabius: we zullen ze niet tegenhouden

Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, gebruikte op de Franse radio ook de term ‘Europa à la carte’. Dat bestaat volgens hem niet. Als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt is het gevaarlijk voor zowel de EU als Groot-Brittannië, maar Frankrijk zal het land niet proberen tegen te houden.

Fabius:

“Stel dat Europa een voetbalclub is. Je kan er lid van worden, maar je kan vervolgens niet zeggen dat je liever rugby gaat spelen.”

Een woordvoerder van de Franse president François Hollande laat aan persbureau AFP weten dat de president hoopt dat Groot-Brittannië lid blijft van de EU. Wel merkt Hollande op dat er aan het lidmaatschap verplichtingen kleven met betrekking tot solidariteit.

Westerwelle: ‘cherry picking’ geen optie

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei in een reactie op de speech dat het land Groot-Brittannië graag in de EU wil houden, maar dat Londen niet alleen de leuke dingen van het lidmaatschap eruit kan pikken. Westerwelle:

“Duitsland wil dat Groot-Brittannië een actief en constructief onderdeel blijft van de EU. Maar cherry picking is geen optie.”

Onvrede bij Britse eurofielen en eurosceptici

Binnen de Britse politiek klinkt onvrede over de speech van Cameron. Nigel Farage, leider van de eurosceptische UK Independence Party, wil niet wachten tot na de verkiezingen van 2015, zo twittert hij.

Twitter avatar Nigel_Farage Nigel Farage If it was a simple In/Out referendum we could hold it before the next general election. If he promised that I’d have cheered.

Vicepremier Nick Clegg zei tegen de BBC dat wat hem betreft de prioriteit van de regering bij werkgelegenheid en groei zou moeten liggen. Clegg:

“Jaren en jaren van onzekerheid vanwege een langdurige en slecht gedefinieerde onderhandelingen over het EU-lidmaatschap is niet in het nationale belang, want het zal groei en banen raken. De hoogste prioriteit van de Britse inwoners ligt bij banen, groei en een sterke economie.”