FIOD doet onderzoek bij vastgoeddochter van SNS

De opsporingsdienst heeft de afgelopen weken betrokkenen bij de vastgoedprojecten gehoord en documenten in beslag genomen.

Amsterdam. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) doet onderzoek naar mogelijke strafbare feiten bij vastgoedprojecten van Property Finance, een dochterbedrijf van bank en verzekeraar SNS Reaal.

Een woordvoerder van SNS bevestigt dat de Fiod „in het kader van een onderzoek naar voormalige cliënten vragen heeft gesteld aan Property Finance”. Hij zei: „Omdat we integriteit belangrijk vinden, werken we mee aan de onderzoeken.”

Het is op dit moment onduidelijk of er ook verdenkingen zijn tegen medewerkers of voormalig medewerkers van SNS. Het Openbaar Ministerie wil geen commentaar geven. Eind vorige maand meldde deze krant dat SNS Reaal zelf ook vermoedens had van malversaties bij projecten van het dochterbedrijf. De bank heeft veertien grote vastgoedprojecten laten doorlichten door een gespecialiseerd forensisch bureau. SNS financierde deze projecten en nam in enkele ook deel.

De bank had oorspronkelijk tweehonderd projecten in het vizier en heeft die op basis van selectiecriteria, zoals de omvang van de kredieten en mogelijke reputatieschade, teruggebracht tot de vijftig grootste en meest risicovolle projecten.

Het Fiod-onderzoek richtte zich aanvankelijk op het Spaanse project van ondernemer Cees Priem, La Cigueña, en breidde zich uit naar meerdere projecten die de bank financierde, meldden betrokkenen. NRC