Federer knokt zich langs Tsonga en bereikt laatste vier Australian Open

Federer is opgelucht na zijn overwinning op Tsonga. Hij treft in de halve finale Andy Murray. Foto AFP / Manan Vatsyayana

Roger Federer heeft zich vanmiddag ten koste van Jo-Wilfried Tsonga geplaatst voor de halve finale van de Australian Open. De als tweede geplaatste Zwitser ontdeed zich in vijf sets van de Fransman (7) met 7-6 (4), 4-6, 7-6 (4), 3-6, 6-3.

Federer werd in de Rod Laver Arena flink getest. Hij leverde in de eerste set voor het eerst dit toernooi zijn opslag in, maar sloeg zelf ook een keer toe. Een tiebreak moest daarom uitkomst bieden en daarin trok de viervoudig winnaar aan het langste eind. In het tweede bedrijf had hij echter geen antwoord op een break van Tsonga op 3-3.

Het lukte de 31-jarige Federer ook na de winst in de derde set niet om de Fransman van zich af te schudden. Mede dankzij een sterke opslag - de Fransman sloeg twintig aces - knokte zijn opponent zich opnieuw terug in de partij.

Pas in de vijfde set maakte Federer het verschil. Tsonga maakte meer fouten en met een break in de vierde game nam de Zwitser afstand. Hij benutte na drie uur en 34 minuten zijn vijfde wedstrijdpunt. Het is het tiende jaar op rij dat hij doordringt tot de laatste vier in Melbourne.

Federer in halve finale tegen Murray

De volgende tegenstander van Federer is Andy Murray (3), die de Fransman Jérémy Chardy versloeg. Murray leverde voor het eerst dit toernooi zijn opslag in, maar hij sloeg onmiddellijk terug om een plek in de volgende ronde veilig te stellen.

Murray sloeg in alle drie de sets al snel toe. Alleen in het eerste bedrijf wist Chardy, die in de derde ronde verrassend Juan Martin del Potro (6) versloeg, nog enigszins terug te komen. Het is het vierde jaar op rij dat Murray, de winnaar van de US Open, de halve finale bereikt in Melbourne.

Stephens stunt tegen Serena Williams

De 19-jarige Amerikaanse Sloane Stephens zorgde eerder vandaag voor een grote stunt op de Australian Open. Ze versloeg haar landgenote en titelfavoriete Serena Williams met 3-6, 7-5 en 6-4. Williams kreeg in de achtste game van de tweede set rugklachten, waardoor ze niet meer voluit kon serveren en werd beperkt in haar bewegingsvrijheid.

Het was de eerste nederlaag sinds 17 augustus voor de vijftienvoudig grandslamwinnaar, waarmee een einde kwam aan een reeks van twintig overwinningen op rij. Ze schreef vorig seizoen achtereenvolgens Wimbledon, de olympische titel, de US Open en de WTA Championships op haar naam.

Bij de laatste vier Stephens het op tegen de wereldranglijstaanvoerster Victoria Azarenka. De Wit-Russin stuurde Svetlana Kuznetsova naar huis met 7-5, 6-1. Na een spannende eerste set, walste ze in het tweede bedrijf over de Russische heen.

    • Pim van den Dool