Erger dan poezenvideo's: Facebook voor katten

Erger jij je aan die Facebook-vrienden die alleen maar plaatjes en filmpjes van katten posten? Berg je dan maar, het ergste moet nog komen. Alsof katten niet al genoeg ruimte innemen op internet hebben ze sinds kort ook hun eigen ‘Facebook’: Catmoji.

Dit nieuwe social media-platform werd op 24 december in de bètaversie gelanceerd en moet ‘de plek’ worden voor de ‘online identiteit’ van katten, schrijven de bedenkers van Catmoji op de site.

Maar voorlopig is het betreden van dit paradijs voor baasjes en kattenliefhebbers alleen op uitnodiging. Je kunt er wel al rondsnuffelen en zien wat die lucky few plaatsen.

Hoewel de oprichters hun site Catmoji omschrijven als een Facebook voor katten, is het eerder een mix tussen het platform van Mark Zuckerberg en dat van Pinterest. De startpagina van Catmoji ziet eruit als een collage van de posts van de gebruikers. Foto’s kunnen geliked worden of voorzien van commentaar. Dat laatste kan met emoji, het Japanse woord voor emoticons waar Catmoji zijn naam aan dankt. Gebruikers kunnen met vijf soorten emoji reageren op foto’s: cute, funny, happy, sad en surprise. Maar net als Facebook is ook hier geen dislike-button voor de niet-kattenliefhebbers.

Naast het reageren op foto’s kunnen gebruikers ook medailles (‘badges’) verdienen. Bijvoorbeeld als zij een bepaald aantal foto’s delen of aantal likes of emoji binnenhalen. Hoe meer badges, hoe meer prestige.

Oprichters Matthew Phiong en Kookoo Loe Wan Koe komen verrassend genoeg niet uit kattengek Japan of uit de vaste kern van de populaire Amerikaanse ‘lolcats’-site icanhas.cheesburger.com. Nee, ze komen uit Maleisië. Waar ze geen traditie hebben van katten eten overigens.

Voordat zij begonnen met Catmoji hielden Phiong en Wan Koe zich vooral bezig met het ontwikkelen van platforms waarop foto’s gedeeld werden. Toen bleek dat daarop vooral beelden van katten geplaatst werden, kregen zij het idee voor hun netwerksite speciaal voor het populaire huisdier.

Hoewel gebruikers naast foto’s van hun eigen katten ook foto’s delen van beroemdheden als de gehandicapte Lil’ Bub, de Japanse Maru of de chagrijnige Tardy the Grumpy Cat, zijn zij nog niet te vinden op het nieuwe platform. ‘Maar er zullen er vast een paar beroemdheden op de uitnodigingslijst staan’, laat Catmoji desgevraagd weten per mail.

Voor de kattenhaters op Facebook lijkt het natuurlijk fijn dat de kattenliefhebbers nu een eigen afgebakend stukje hebben op internet. Maar die vreugde hoeft niet lang te duren. Hoewel er nu nog maar 2000 gebruikers op Catmoji zijn, kan dat binnen een jaar – gezien de populariteit van katten – misschien wel uitgroeien tot miljoenen mensen. En die kunnen allemaal een badge verdienen door hun Catmoji-account te koppelen aan hun Facebook-pagina.

Ook een pagina aanmaken voor je kat? Zie catmoji.com

    • Hans Klis