Einde kou in zicht

Hoewel de vrieskou de komende dagen in het land blijft, is het einde van deze koude periode ook in zicht. In het weekend schuift een front het land over en daarachter zit de mildere lucht. De neerslag gaat dan over van sneeuw in regen en dat kan hier en daar nog wel eens gepaard gaan met geglibber. De wegen zijn nog koud.

Ook vanavond, woensdagavond koelt het snel af en komt het later in de avond en vannacht op grote schaal tot strenge vorst. In het hele land komen brede opklaringen voor en er staat nauwelijks wind.

Donderdag bouwt zich boven het zuiden van Noorwegen een hogedrukgebied op en dit breidt zich snel uit in de richting van Nederland. De wind is zwak vanuit het noordoosten en daarmee blijft het landinwaarts ook overdag veelal 3 tot 6 graden vriezen. Aan de kust vriest het licht. Er zijn flinke perioden met zon, alleen langs de noordkust kan een licht sneeuwbuitje vanaf de Noordzee binnendrijven.

Vrijdag ligt datzelfde hogedrukgebied boven het oosten van Duitsland, met nog steeds een flinke uitloper tot boven Nederland. Na een koude nacht met lokaal opnieuw strenge vorst blijft het ook overdag vriezen; het kwik blijft 2 tot 6 graden onder nul. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af en het is droog. Gedurende de dag schuift het hogedrukgebied naar het oosten, waarna de wind naar het zuiden draait. Zaterdag blijft nog koud, maar zondag zet uiteindelijk de dooi in.