Een sociale-mediaverbod voor je vervelende ex

Een man bracht op Hyves en Facebook zijn ex-vrouw in verband met seksueel misbruik en pedofilie. Nu moet hij van de rechter zijn profielen weghalen.

Amsterdam. Wie denkt dat internet een ongereguleerde ruimte is waarin burgers zich volledig kunnen laten gaan, is een illusie armer. Een man uit Noord-Holland heeft onlangs van de kortgedingrechter een sociale-mediaverbod van één jaar gekregen. Hij moest zijn profielen op Hyves en Facebook verwijderen en zijn blog een jaar sluiten.

Daarmee willigde de civiele rechter de eis van zijn ex-partner in, tegen wie de man een lastercampagne voerde. Hij bracht haar in verband met seksueel misbruik, pedofilie, prostitutie, nazisme en psychische aandoeningen. Ook plaatste hij foto’s van hun kinderen, noemde hun namen en die van hulpverleners.

De man kreeg twee dagen de tijd om zijn profielen zelf te verwijderen. Als hij dat niet zou doen, mocht zijn ex-partner Hyves en Facebook in zijn plaats bevelen zijn profielen te verwijderen. De uitspraak, van 4 december, komt nu pas naar buiten omdat de beroepstermijn is verlopen. Het vonnis is pas nu onherroepelijk.

Het recht om andermans sociale-mediaprofiel te laten verwijderen wordt incidenteel in stalkingzaken verleend, zeggen internetjuristen. In juridische conflicten over domeinnamen op internet is het veel gebruikelijker. Wie een zaak wint tegen een kwaadwillende die met andermans (bedrijfs)naam een internetdomein claimt, kan de overdracht meestal al rechtstreeks met de provider regelen.

In deze uit de hand gelopen ruzie tussen ex-partners was de man eerder door de rechter bevolen met het online beledigen van de vrouw en hun kinderen op te houden. Dat vonnis, met een dwangsom van 250 euro per overtreding, had hij echter genegeerd. Ook aan het gebiedsverbod dat hem was op gelegd hield hij zich niet. De man had via Facebook ondermeer een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming over zijn kinderen openbaar gemaakt.

De rechter verwierp het verweer dat sociale-mediaprofielen privé zijn en dus niet voor het publiek toegankelijk. De rechter vindt dat de laster wel degelijk te vinden was, voor wie een beetje handig op internet kan zoeken.

Pesten op internet kan een lawine-effect krijgen en makkelijk tot drama’s leiden. Recent werden tenminste twee zelfmoorden door jonge mensen in verband gebracht met stemmingmakerij via sociale media.

Het vonnis verbiedt de man alleen ‘beheerder of gebruiker’ van een sociale-mediaprofiel te zijn. Hij mag dus elders op internet actief blijven – bijvoorbeeld door reacties te plaatsen op fora. De rechter laat zich niet uit over de vraag of Twitter een ‘sociale-mediaprofiel’ is. Het is aan de vrouw en haar advocaat om te controleren of de man zich houdt aan het vonnis. Gaat het weer mis dan moeten ze verder procederen en de rechter om strengere maatregelen vragen.

Reageren op dit artikel? Dat kan via nrc.nl/rechtenbestuur

    • Folkert Jensma