Een boycot van de oppositie en de uitkomst staat vast - Jordanië gaat stemmen

Auto's rijden over een rotonde, versierd met campagneposters, in de hoofdstad Amman. Er zijn ruim 1.500 kandidaten die vrijwel allemaal koning Abdullah steunen. Foto Reuters / Ali Jarekji

In Jordanië zijn de stembureaus geopend voor parlementsverkiezingen waarvan de uitkomst al min of meer vaststaat. De Moslimbroeders, en andere oppositiepartijen in het land, boycotten de verkiezingen waardoor het een strijd is tussen kandidaten die koning Abdullah steunen.

Koning Abdullah riep de oppositie eerder op geen misbruik te maken van de groeiende onvrede onder de bevolking en riep zijn critici op zich verkiesbaar te stellen. De Moslimbroeders van het Islamitische Actie Front, de grootste partij in Jordanië, hebben geen gehoor gegeven aan de oproep. Het huidige districtenstelsel zorgt er volgens hen voor dat stammen die trouw zijn aan de koning bevoordeelt worden. Partijvoorzitter Ali Abu Sukkar:

“Twintig jaar lang hebben we geprobeerd het politieke systeem van binnenuit te veranderen. Maar door de oneerlijke kieswet kunnen we vanuit het parlement niets bereiken.”

De reportage van Al Jazeera over de verkiezingen

‘Afgelopen jaren weinig veranderd in Jordanië’

Als gevolg van de boycot zijn de verkiezingen slechts een strijd tussen stamhoofden, de gevestigde orde en zakenlui, aldus persbureau Reuters. Slecht enkele van de 1.500 kandidaten behoren tot erkende partijen en er zijn veel beschuldigingen van het kopen en verkopen van stemmen. Dat alles maakt deze verkiezingen een stuk minder interessant, aldus Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants:

“De harde oppositie, de Moslimbroeders, boycotten de verkiezingen en de verkiezingsstrijd gaat tussen kandidaten die koning Abdullah steunen. Dat maakt het allemaal minder interessant en laat opnieuw zien dat er de afgelopen jaren weinig veranderd is in Jordanië. Het politieke en het maatschappelijke leven staat vast. Nieuw is wel bij deze verkiezingen dat de leden van het parlement voor het eerst zelf een premier mogen kiezen. Maar met een parlement vol leden die de koning steunen maakt dat weinig verschil.”

‘Koning Abdullah weet zich te handhaven’

Net zoals alle koningen in de Arabische wereld weet Abdullah zich dusverre te handhaven. De oppositie weet geen vuist te maken en mensen blijven veel vertrouwen hebben in het leiderschap van de monarch. Roelants:

“De demonstraties die er de afgelopen tijd in Jordanië zijn geweest blijven klein, hoewel de demonstranten wel iets radicaliseren. Tegenwoordig roepen ze niet alleen om hervormingen, maar ook om het aftreden van koning Abdullah. Maar de repressie door de veiligheidsdiensten is vrij sterk en het blijft gaan om demonstraties van slechts honderden tot enkele duizenden betogers.”

Jordanië heeft ruim zes miljoen inwoners en staat sinds 1999 onder leiding van koning Abdullah. De macht van het parlement is beperkt.


Grotere kaart weergeven

    • Lex Boon