Econoom pleit op site ‘Cats to go’ voor een Nieuw-Zeeland zonder katten

Katten zijn een grote bedreiging voor de inheemse diersoorten op Nieuw-Zeeland. Dat stelt econoom Gareth Morgan. Hij heeft daarom de site ‘Cats To Go’ gelanceerd, waarop hij zijn landgenoten oproept hun katten binnen te houden. En na overlijden geen nieuwe meer aan te schaffen.

Foto Reuters / Vladimir Konstantinov

Katten zijn een grote bedreiging voor de inheemse diersoorten op Nieuw-Zeeland. Dat stelt econoom Gareth Morgan. Hij heeft daarom de site ‘Cats To Go’ gelanceerd, waarop hij zijn landgenoten oproept hun katten binnen te houden. En na overlijden geen nieuwe meer aan te schaffen.

Morgan stelt op zijn site dat de katten vooral de vele bijzondere vogelsoorten op Nieuw-Zeeland bedreigen. Zo zouden al negen vogelsoorten zijn uitgestorven omdat de beestjes veelvuldig gevangen werden door huiskatten. Volgens Morgan is 40 procent van de vogelsoorten in Nieuw-Zeeland al uitgestorven en bedreigt de aanwezigheid van de vele katten in het land nu nog eens 33 vogelsoorten. “Every year cats in New Zealand destroy our native wildlife. The fact is that cats have to go if we really care about our environment”, schrijft Morgan.

En nu niet denken dat je eigen kat geen inheemse vogels doodt, zegt Morgan tegen de Nieuw-Zeelanders. Onder het kopje ‘Your cat is not innocent’ stelt hij dat katten ieder jaar gemiddeld dertien prooien mee naar huis nemen en als ze dat niet doen, betekent dat nog niet dat ze niks vangen, aldus Morgan. “Als ze geen inheemse vogels mee naar huis brengen, komt dat doordat er geen vogels zijn meer om te vermoorden.”

Morgan stelt een radicale oplossing voor: een Nieuw-Zeeland zonder katten. Onderdeel van het probleem is dat het land volgens Morgan het grootste aantal katten per inwoner ter wereld heeft: er zijn naar schatting 1,4 miljoen huiskatten in Nieuw-Zeeland, tegenover circa 3,8 miljoen inwoners. Om de vogels van Nieuw-Zeeland te beschermen, moeten mensen hun katten voortaan maar binnen houden, vindt Morgan. En geen kat meer aanschaffen als hun kat overlijdt:

Imagine a New Zealand teeming with native wildlife, penguins on the beach, Kiwis roaming about in your garden. Imagine hearing birdsong in our cities. [...] The returns are not just beautiful but there are also economic advantages as well. New Zealand has an image of being 100% pure. In reality this marketing tag line could not be any further from the truth and the world is finding out.

Kattenbeschermers reageren verontwaardigd op Morgan

Zoals te verwachten was, reageerden kattenliefhebbers ontzet op het pleidooi van Morgan. Bob Kerridge van de Royal New Zealand Society for the Prevention of Cruelty to Animals zegt tegen de New Zealand Herald dat de logica van Morgan “een beetje radicaal, over the top en compleet onjuist is”:

“Mensen beschouwen hun kat als lid van hun gezin. Hij probeert ons eerlijk gezegd het burgerrecht te ontnemen zelf te bepalen wat in onze huizen willen.”

Bekijk een infographic van Morgen over de problematiek:

Infographic Damage cats do in New Zealand
Learn more about the damage cats do to our wildlife in New Zealand at http://catstogo.org.nz

    • Pim van den Dool