Drie mannen opgepakt schilderijenroof Kunsthal

Drie Roemeense mannen zijn opgepakt voor de roof van vorig jaar van zeven schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam.

Amsterdam. In de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn drie Roemeense mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de schilderijroof in de Rotterdamse Kunsthal. Volgens de Rotterdamse politie zijn er geen schilderijen aangetroffen.

De Roemeense tv-zender Antena1 meldde gisteren dat er twee werken zouden zijn teruggevonden, de Matisse en de Gauguin. Een journalist van Antena 1 liet eerder weten aan NRC: „Tot nu toe weten we alleen dat er drie mannen uit Tulcea zijn opgepakt in Boekarest. Twee van de gestolen schilderijen zijn aangetroffen in het huis van één van de verdachten. Nader onderzoek wordt nog gedaan en er is nog niks bekend over de staat van de schilderijen.” De Roemeense politie meldde gisteravond dat er toch geen schilderijen zijn gevonden.

Ook hebben ze onderzoek gedaan naar de diefstal van de schilderijen in Nederland. De verdachten zouden zijn aangehouden op basis van signalementen die na de roof zijn verspreid.

In oktober vorig jaar werden zeven schilderijen uit de Kunsthal gestolen. Onder de werken bevonden zich onder andere schilderijen van Picasso, Monet, Matisse, Gauguin en Lucian Freud. De zeven kostbare schilderijen konden worden ontvreemd, omdat de museumdeuren na het inbraakalarm automatisch worden ontgrendeld. NRC