Dekker: pak pesten op school serieus aan

Scholen moeten pesten gaan aanpakken met methoden waarvan bewezen is dat ze werken. Door de „wildgroei” aan antipestmethodes is het voor scholen moeilijk pesten effectief tegen te gaan.

Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) gisteren geschreven aan de Tweede Kamer. Samen met kinderombudsman Marc Dullaert werkt hij aan een plan om pesten aan te pakken. Het is naar verwachting in maart klaar.

Volgens Dekker vinden scholen pesten een ongemakkelijk onderwerp en spreken zij er te weinig over. Ook weten leraren vaak niet goed hoe ermee om te gaan. Er zijn ook te veel methodes, zegt Dullaert. „Er is een soort pestindustrie ontstaan. Scholen betalen duizenden euro’s per jaar voor programma’s waarvan ze niet weten of ze werken.”

Het nieuwe beleid wordt mede ingegeven door de zelfmoorden, eind vorig jaar, van twee jongeren die daarvoor pesten als oorzaak aanwezen. Deze gebeurtenissen riepen veel publieke verontwaardiging op.

Dullaert vindt dat scholen te vrijblijvend omgaan met universele kinderrechten als veiligheid en bescherming. „Natuurlijk doen veel scholen erg hun best, maar er zijn er te veel die weliswaar ergens een pestprotocol hebben liggen, maar daar niets mee doen. Onaanvaardbaar.”

Dullaert schat dat 100.000 kinderen structureel gepest worden. „De gevolgen daarvan kunnen ernstig en langdurig zijn.”

    • Elsje Jorritsma