De kanker is ook maar een mens

Le bruit des glaçons.

Regie: Bertrand Blier.

dvd speelfilm:

Een man belt aan bij het ommuurde huis van de teruggetrokken levende schrijver Charles Faulque (Jean Dujardin, de acteur uit The Artist). De hevig drinkende schrijver is bang om open te doen. En terecht. Want eenmaal binnen roept de mysterieuze man: „Hallo, ik ben je kanker” en blijft hij Faulque de hele tijd hinderlijk volgen. De twee zijn onafscheidelijk, wat Charles ook doet om van zijn ongenode en onuitstaanbare gast af te komen. Of is er toch een list te bedenken? De personificatie van zijn ziekte heeft het er soms ook moeilijk mee, zegt Kanker: „Ik ben het beu om altijd maar mensen te doden.”

Le bruit des glaçons (‘Het gerinkel van ijsblokjes’) is een gitzwarte komedie over de angst voor de dood. Het idee om de ziekte door iemand te laten belichamen die de hele tijd in je buurt blijft en je met veel genoegen je sterfelijkheid inwrijft, is sterk. Maar oudgediende Bertrand Blier (1939), wiens beste films uit de jaren zeventig stammen (Les valseuses, Buffet froid, Beau-père), doet er vervolgens niet zo heel veel verrassends meer mee. Jammer.

    • André Waardenburg