Commissie India wil nieuwe wetten tegen seksueel geweld

Twee meisjes op straat in New Delhi. Vrouwen hebben in India veel last van seksuele intimidatie. Foto AP / Altaf Qadri

Een commissie in India heeft een reeks aanbevelingen gedaan om seksueel geweld tegen vrouwen in het land tegen te gaan. Volgens de commissie moeten de bestaande wetten strikt worden nageleefd, moeten er nieuwe wetten worden geïntroduceerd en moeten rechtszaken over verkrachtingen snel worden afgehandeld.

De Indiase regering richtte de commissie op naar aanleiding van de brute groepsverkrachting in een bus in december. Het slachtoffer van die verkrachting overleed uiteindelijk weken later in een ziekenhuis.

Vrouwen in India passen hun hele leven aan om te voorkomen dat ze worden lastiggevallen of aangevallen, schrijft persbureau AP. Velen gaan alleen overdag en in groepen de deur uit en nemen als ze de bus pakken scherpe voorwerpen mee om mogelijke belagers van zich af te kunnen houden. Slachtoffers krijgen van hun familie vaak de schuld van een verkrachting. En bij de rechter maakt hun zaak vaak weinig kans.

Commissie wil agenten straffen die niet optreden tegen geweld

“Een gebrek aan goed bestuur is duidelijk de oorzaak van de huidige onveilige situatie”, zei voormalig voorzitter van het Indiase hooggerechtshof J.S. Verma. De commissie oppert onder meer:

  • om agenten en andere ambtenaren te straffen als ze niet optreden tegen geweld tegen vrouwen.
  • ook moeten er meer rechters worden aangesteld om de druk op de rechterlijke macht te verlichten en de achterstand die rechtbanken hebben weg te werken.
  • daarnaast moet de wet worden gemoderniseerd om ook zaken als voyeurisme, stalken en andere misdaden tegen vrouwen strafbaar te stellen.

Volgens activisten en advocaten zijn de bestaande wetten omtrent geweld tegen vrouwen archaïsch en zitten er zo veel mazen in de wetgeving dat vrouwen uiteindelijk alleen maar verder getraumatiseerd worden en daders slechts licht of helemaal niet worden bestraft.

Omstreden onderzoek naar slachtoffers

Het grootste probleem volgens vrouwengroepen is een medisch onderzoek dat slachtoffers moeten ondergaan, schrijft AP:

Bij de zogenoemde ‘tweevingertest’ stopt een arts twee vingers in de vagina van een vrouw om te bepalen of ze nog een maagdenvlies heeft en of de vagina is opgerekt. Als dit laatste het geval is wordt dat gezien als bewijs dat de vrouw geregeld seks heeft en dat ze dus niet is verkracht, maar heeft ingestemd met de seks. Het onderzoek wordt vaak uitgevoerd door een mannelijke arts.

“Van de tweevingertest is aangetoond dat hij onwetenschappelijk en onnodig is”, zegt Kirti Singh van de vrouwenrechtenorganisatie All India Democratic Woman’s Association. “Daarnaast wordt het slachtoffer verder getraumatiseerd en vernederd. Deze test moet onmiddellijk worden afgeschaft.”

    • Pim van den Dool