Cody wil graag sterven in waardigheid

Cody Curtis, hier vlak voor haar laatste operatie, kiest voor euthanasie.

Holland Doc: How to die in Oregon Ned 2, 23.00 - 00.47 uur

„Ik wil de vernedering van controleverlies over mijn lichaam niet nog eens meemaken”, zegt de ten dode opgeschreven Cody Curtis over haar beslissing om euthanasie te plegen. „Of ik het drankje neem of niet, dit geeft me de controle over mijn leven terug.”

De HBO-documentaire How to die in Oregon (21010) van Peter Richardson is vooral bedoeld voor de VS en andere landen waar mensen strijden voor het recht op euthanasie. In Nederland, waar euthanasie goed geregeld is, zal de kijker zijn schouders ophalen. We zien hoogbejaarden in Oregon, de eerste Amerikaanse staat waar death with dignity werd toegestaan, we zien een activiste in de staat Washington, we zien een sterfadviseur die langskomt met een gifprijslijst. Mooi, maar als het dilemma – wel of niet toestaan – niet leeft, komt het niet aan.

Gelukkig is een groot deel van de film gewijd aan Cody Curtis, een gracieuze vijftiger wier laatste jaren en waardige dood je graag wil meemaken. Ze heeft talent voor liefde en geluk. De extra jaren die ze kreeg na de eerste uitbraak van kanker, leeft ze alsof iedere dag haar laatste kon zijn.

Wanneer die laatste dag komt, leert ze haar zoon het geheime recept van haar kerstkoekjes. De camera staat discreet buiten in het donker en filmt het slaapkamerraam waardoor we de slotscène in silhouet aanschouwen. De familie zingt You are my sunshine.

Wordt het toch nog indrukwekkend.

    • Wilfred Takken