Clinton over aanslag Benghazi: missies moeten veiliger

Hillary Clinton, vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken, is erop gebrand de veiligheid van Amerikaanse diplomatieke missies te verbeteren naar aanleiding van de aanslag op 11 september 2012 in Benghazi.

Dat zei ze vandaag tegen de buitenlandcommissie van de Senaat, waar ze getuigt over de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad. Vier Amerikanen werden daarbij gedood, onder wie de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Christopher Stevens. Eind december werd de hoorzitting uitgesteld omdat Clinton toen in het ziekenhuis werd opgenomen met een hersenschudding.

Nogmaals: ‘volle verantwoordelijkheid’

Clinton zei wederom de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de fouten die het ministerie voorafgaand aan de aanval heeft gemaakt. Een aantal Republikeinen, onder wie senator John McCain, heeft de afgelopen maanden beweerd dat de regering aanwijzingen van een verslechterende veiligheidssituatie in Libië had genegeerd. Volgens de Republikeinen probeerde de regering het incident, dat inmiddels als terreuraanval is bestempeld, weg te zetten als een uit de hand gelopen protest om de campagne van Obama geen schade te berokkenen. “Van begin af aan hebben ze geprobeerd het in de doofpot te stoppen”, zei John McCain dinsdag nog.

Clinton zei, met een brok in de keel, dat haar werk als minister haar heeft aangegrepen.

“Ik stond naast president Obama toen de mariniers op Andrews (een luchtmachtbasis, red.) de lijkkisten met de Amerikaanse vlaggen erop uit het vliegtuig haalden. Ik omhelsde de moeders en vaders, de zussen en broers, de zoons en dochters.”

Aanbevelingen worden allemaal doorgevoerd

De 29 aanbevelingen van een onafhankelijke commissie die de aanval op het consulaat onderzocht zullen allemaal worden doorgevoerd, aldus Clinton. “Niemand wil dit liever rechtzetten dan ik”, zei Clinton tegen de commissie buitenlandse zaken van de Senaat. “Ik ben vastbesloten het ministerie van Buitenlandse Zaken en ons land veiliger en sterker achter te laten.”

Haar getuigenis kent ook een politieke dimensie. Clinton, die in 2008 de Democratische voorverkiezingen verloor van Barack Obama, wordt door velen genoemd als de Democratische presidentskandidaat in 2016. Uit een peiling die eerder deze maand werd gehouden bleek Clinton, die binnenkort afzwaait als minister, zeer populair te zijn: 65 procent van de Amerikanen heeft een positieve mening over haar, tegenover 29 procent die niet over haar te spreken is. In de commissie Buitenlandse Zaken zitten twee Republikeinen die zich in 2016 mogelijk in de verkiezingsstrijd zullen mengen: senator Marco Rubio uit Florida en senator Rand Paul uit Kentucky.

    • Peter Zantingh