Vandaag toespraak Cameron over de EU: hij wil een referendum

Premier David Cameron geeft vandaag zijn langverwachte speech over Europa. Foto AFP / Andrew Cowie

Vandaag zal de langverwachte Europa-speech van de Britse premier David Cameron plaatsvinden. Niet in Amsterdam, maar in Londen. Hij zal de Britse burgers een referendum beloven. Over de vraag: wel of niet in de EU blijven. Dat schrijft persbureau AFP.

Als hij de verkiezingen wint tenminste, die in 2015 worden gehouden. Het referendum zal dan ook pas daarna plaatsvinden, tussen 2015 en 2017. Cameron zal verder vertellen dat de publieke teleurstelling over Europa nog nooit zo groot was. Hij vindt dat er opnieuw moet worden nagedacht over de rol van Groot-Brittannië in de EU en vraagt burgers daarbij te helpen. Overigens is Cameron zelf wel van mening dat het Verenigd Koninkrijk in de EU moet blijven, maar vindt hij de “democratische goedkeuring” daarvoor nu te dun.

Britten willen macht terug uit Brussel

Volgens Cameron moet een “nieuwe” EU zijn gebaseerd op vijf principes: concurrentievermogen, flexibiliteit, meer macht naar de lidstaten in plaats van Europa, democratische vertegenwoordiging en verantwoordelijkheid. Hij pleit voor het terughalen van bevoegdheden uit Brussel, schreef onze correspondent Titia Ketelaar gisteren in NRC Handelsblad:

“Veel genoemde voorbeelden zijn sociale verdragen als de uitzendkrachtenrichtlijn, die tijdelijke werknemers wettelijk beschermt, en de werktijdenrichtlijn, die bepaalt dat een werkweek maximaal 48 uur mag zijn. De laatste kost de Britten volgens de eurokritische denktank Open Europe in 2020 32,8 miljard pond omdat werkgevers meer werknemers moeten aannemen. (…) Maar ook het Europees arrestatiebevel ligt onder vuur. Probleem met het Europees arrestatiebevel is volgens hen dat Britten te makkelijk worden uitgeleverd aan andere EU-landen, zonder toetsing door een Britse rechter.”

VS waarschuwen: blijf in de EU

De geruchten over een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de EU hebben de wereld zorgen gebaard. De VS hebben contact gezocht met Cameron om hem op het hart te drukken hoe belangrijk zijn land is in de regio. Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, loopt het land het risico de relatie met de Verenigde Staten te beschadigen en internationaal op een zijspoor te worden gezet, zo waarschuwde de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken.

Cameron wilde zijn toespraak vorige week eigenlijk in Amsterdam houden. Daar was veel om te doen: zo zou hij Rutte als een bondgenoot zien met dezelfde sentimenten jegens Europa. Hij heeft dat echter nooit bevestigd. De speech werd afgelast vanwege het gijzelingsdrama in Algerije, waarbij ook Britten betrokken waren.

    • Mirjam Remie