Cabaretier Johan Fretz werkt aan Haagse versie van tv-serie 'Borgen'

Cabaretier Johan Fretz maakt een Nederlandse variant op de Deense televisieserie Borgen. Werktitel: Nieuwspoort.

Fretz werkt aan het script met scenarioschrijver Willem Bosch (Van God Los, Feuten) en producent Job Gosschalk (Kemna & Zonen), die eerder hits maakte als Alles is liefde, ’t Schaep en Moeder, ik wil bij de revue. Fretz: „Waar we zo snel mogelijk vanaf willen, is dat het een Nederlandse kopie wordt van Borgen. Het wordt iets nieuws, in de geest van Borgen en West Wing.” Fretz kiest niet voor een vrouwelijke premier van een splinterpartij, zoals in de Deense serie. „Onze serie gaat in eerste instantie niet over de regering, maar over het leven in de Kamer. Bijvoorbeeld over een aanstormend nieuw Kamerlid, een rising star in zijn partij. Het gaat om het hele web van politici, journalisten en lobbyisten waarin je verzeild raakt als je de politiek in gaat.” Nieuwspoort is de naam van de Haagse sociëteit waar politici, lobbyisten en journalisten elkaar ontmoeten.

Net als in Borgen zal de serie wel draaien om actuele thema’s en dilemma’s. Fretz: „Idealen versus macht, politiek versus privé, zuiverheid versus consensus. Het wordt geen linkse of rechtse serie; dit zijn dilemma’s waarmee alle politici worstelen.”

In een blog schaarde Fretz zich gisteren achter columnist Bas Heijne, die zaterdag in NRC Handelsblad schreef dat het Nederland ontbreekt aan sterk politiek drama, naar aanleiding van Borgen. Fretz: „Van Gogh en Fortuyn vermoord, gedogen met Wilders, de crisis; er is nogal wat aan de hand in Nederland de laatste tien jaar. Ik behoor tot een generatie die in die periode is opgegroeid. De tijd is rijp voor zo’n tv-serie.”

Op Twitter wezen verschillende scenarioschrijvers erop dat Borgen het drievoudige kost van een Nederlandse serie, en dat de kwaliteit navenant is. Fretz vindt dat financiële argument onzin: „We kunnen met kleinere budgetten toch ook geweldige series maken als Penoza en Overspel?”

Fretz heeft zelf ook politieke ambities: hij wil premier worden, zoals hij bepleit in zijn boek 2025 en de cabaretshow Revolte die hij samen maakt met zijn ‘spin doctor’ Marcel Harteveld.

    • Wilfred Takken