buzz

CAREY MULLIGAN as Daisy Buchanan and LEONARDO DICAPRIO as Jay Gatsby in Warner Bros. Pictures’ and Village Roadshow Pictures’ drama “THE GREAT GATSBY,” a Warner Bros. Pictures release.

Chastain verslaat Chastain aan bioscoopkassa VS

Actrice Jessica Chastain heeft deze week een film op zowel de eerste als de tweede plaats van de toptien van best bezochte films in de Verenigde Staten. Chastain is de grote favoriet onder de genomineerden voor de Oscar voor beste actrice voor haar rol als CIA-agente Maya in de thriller Zero Dark Thirty van regisseur Kathryn Bigelow. Die film werd deze week van de eerste plaats geduwd aan de bioscoopkassa door de horrorfilm Mama, eveneens met Chastain in de hoofdrol. De actrice brak na jaren sappelen vorig jaar door met haar rol in The Tree of Life. In Mama speelt ze een vrouw die twee kinderen adopteert die in het wild zijn opgegroeid. Dat blijkt geen goed idee. De film haalde ruim 28 miljoen dollar op in het allesbepalende eerste weekend.

Minder goed nieuws voor Schwarzenegger

De comeback van Arnold Schwarzenegger verloopt aanzienlijk minder voorspoedig dan de carrière van Chastain. Zijn eerste hoofdrol in een film in tien jaar, in de actiefilm The Last Stand, is een flop aan de Amerikaanse bioscoopkassa, met een magere opbrengst van 6,3 miljoen dollar in de eerste week. Niettemin zijn de verwachtingen in de filmindustrie hooggespannen rond zijn terugkeer in iconische rollen als Terminator en barbaar Conan later dit jaar.

Nieuw-Zeeland wil geld

De prominente parlementariër Winston Peters in Nieuw-Zeeland roept de makers van The Hobbit op om het belastingvoordeel van bijna 70 miljoen dollar dat ze hebben genoten bij het maken van de film, terug te storten in de staatskas. „Nu de film meer dan een miljard dollar heeft opgebracht zou Warner Bros de subsidie die ze hebben afgetroggeld van onze belastingbetalers moeten terugbetalen.” Volgens de voormalige premier van het land levert de filmproductie veel minder blijvende arbeidsplaatsen op in zijn land dan in het verleden is gesuggereerd door zijn politieke rivalen.

Redford tegen wapens

Robert Redford heeft de opening van zijn filmfestival Sundance aangegrepen om de filmindustrie op te roepen zich te bezinnen op het vele geweld in films. In Amerika is een fel debat gaande over wapenbezit naar aanleiding van het bloedbad op een school in Newtown enkele weken geleden. „Gebruikt mijn industrie wapens om films te verkopen?” zei Redford. „Ik denk dat het belangrijk is om die vraag te stellen.” Volgens Redford had het debat over geweld in films al veel eerder moeten plaatsvinden. Volgens de filmster en festivalleider is het opmerkelijk hoezeer wapens en wapengebruik naar voren worden gehaald in advertenties en trailers voor films. „Kennelijk wordt dat gezien als iets positiefs.”

Franco naar de kapper

Acteur James Franco gaat de hoofdrol spelen in Beautiful People; een door hem zelf geregisseerde film over de celebrity-kapper Jay Sebring. Sebring kapte vele sterren in Hollywood in de jaren zestig, voordat hij werd vermoord door leden van de sekte van Charles Manson.

Film Lance Armstrong

Het verhaal van de dopende wielrenner Lance Armstrong wordt mogelijk verfilmd. Regisseur JJ Abrams (Star Trek) heeft de filmrechten gekocht van het nog te verschijnen boek Cycle of Lies. The Fall of Lance Armstrong van journalist Juliet Macur, die over de zaak schreef voor The New York Times. Filmstudio Sony had al een biopic over Armstrong in ontwikkeling, voor het recente schandaal rond hem uitbarstte. De film met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol zou zich hebben gericht op zijn sportieve prestaties en zijn strijd tegen kanker. Het is volgens waarnemers onwaarschijnlijk dat dit filmproject nog zal worden doorontwikkeld.

Django-poppen weg

Een reeks poppen rond de personages uit Quentin Tarantino’s bloederige slavernijfilm Django Unchained is uit de handel genomen na protesten van zwarte activisten in de VS. De poppen van onder meer ‘huisslaaf’ Stephen (Samuel L. Jackson) waren te koop voor 40 dollar per stuk. Productiemaatschappij The Weinstein Company liet weten de actiefiguren terug te trekken uit „respect voor de gevoelens van het publiek”. Afro-Amerikaanse activisten zoals dominee K.W. Tulloss uitten zorgen dat kinderen zouden spelen met figuren uit een film die „spot met de slavernij”.

Lange pauze DiCaprio

Leonardo DiCaprio is van plan zich lange tijd niet meer voor de filmcamera te vertonen. Drie films in twee jaar hebben veel van hem gevergd: Django Unchained van Tarantino, The Great Gatsby van Baz Luhrmann en The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese. Die laatste twee films moeten nog uitkomen. DiCaprio zei tegen de Duitse tabloid Bild dat hij zich voorlopig alleen wil richten op zijn activiteiten als milieuactivist.