Boer wint rechtszaak van kerk over moord uit 1357

Een Zwitserse boer hoeft niet langer te betalen voor een moord van bijna 700 jaar geleden.

Amsterdam. De kantonrechter in Glarus vond dat een misdrijf uit 1357 genoeg is gewroken. Een rooms-katholieke kerk in Näfels, een plaatsje in het oosten van Zwitserland, had een rechtszaak tegen een boer aangespannen omdat hij niet langer wilde betalen voor een moord uit 1357. De boer, die anoniem wil blijven, is de eigenaar van een middeleeuwse boerderij waarvan de eerste eigenaar ten tijde van builenpest een moord had gepleegd.

Om boete te doen voor dit misdrijf werd de moordenaar in 1357 verplicht ervoor te zorgen dat er altijd een olielampje zou branden in de St. Hilariuskerk van Näfels. Nieuwe eigenaren van de boerderij moesten de verantwoordelijkheid voor dit ‘eeuwige licht’ overnemen. Jaarlijks viel er dus een rekening van ongeveer 60 euro voor lampenolie bij hen op de mat.

De huidige eigenaar weigerde het geld over te maken. Pogingen het conflict te schikken mislukten waarop de kerk de boer voor de rechter sleepte. Die was het eens met de boer en bepaalde dat de verplichting niet meer van deze tijd is. De rechtszaak komt de kerk nu duur te staan. De boer krijgt 4.000 euro ‘schadevergoeding’, daarnaast bracht de rechtbank 3.200 euro in rekening voor het ‘rechtshistorisch onderzoek’ dat voor de zaak is verricht. Op de website laat het kerkgenootschap weten al aanbiedingen te hebben gehad van mensen die de olie willen betalen. NRC