Boekje openbaart doping bij PDM

Dat in de voormalige Nederlandse wielerploeg PDM doping werd gebruikt was bekend, maar niet op welke schaal. Uit een notitieboekje van toenmalig verzorger Bertus Fok, waaruit de Volkskrant vandaag citeert, blijkt exact wat Nederlandse renners als Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse, Adrie van der Poel, Marc van Orsouw en Peter Stevenhaagen in de Tour de France van 1988 gebruikten. Het betrof gebruik van cortisonen en testosteron en het toedienen van eigen bloed.

In het boekje van Fok staan verder de namen van buitenlandse PDM-renners als de Belg Rudy Dhaenens, de Amerikaan Andy Bischop en de Zwitser Jogi Müller. De enige renner die in die Tour geen dope gebruikte was wijlen Gerrie Knetemann.

In een reactie erkent Rooks nogmaals zijn dopegebruik – dat had hij in 1999 al gedaan tegenover het KRO-programma Reporter. Theunisse zegt alleen cortisonen te hebben gebruikt. Van der Poel beweert niet beter te weten of hij kreeg in de Tour van ‘88 vitaminen en ijzer.

Volgens erevoorzitter Hein Verbruggen van de internationale wielerfederatie UCI is Lance Armstrong al in 2001 op grond van verdachte bloedwaarden gewaarschuwd voor het gebruik van epo. Dat zegt hij deze week in een interview met het tijdschrift Vrij Nederland. Armstrong werd aan de vooravond van de Tour de France van 2001 ontboden op het kantoor van UCI in Aigle. Naast een waarschuwing kreeg hij een presentatie van de UCI-aanpak.

De Franse krant Le Monde meldt vandaag dat de UCI Armstrong wel degelijk de hand boven het hoofd heeft gehouden. Dat blijkt volgens de krant uit het proces verbaal van een dopingtest uit 1999. Armstrong zou positief zijn getest op corticoïden, maar zou daar volgens de UCI een medische ontheffing voor hebben gehad. Dat blijkt evenwel niet uit het verbaal. In de rubriek ‘toegediende medicijnen’ is niets ingevuld.

Minister Edith Schippers van Sport heeft de Nederlandse wielrenner gisteren opgeroepen met bekentenissen over dopegebruik te komen. „Het is de hoogste tijd dat de wielersport zijn straatje schoonveegt.”