Bill Gates: malaria en mazelen zijn de wereld uit voor ik dood ben

Gates vorig jaar op het World Economic Forum. Foto EPA / Jean-Christophe Bott

Microsoftoprichter Bill Gates, tevens de grootste filantroop ter wereld, verwacht dat malaria en mazelen nog gedurende zijn leven de wereld uit zijn. De uitroeiing van polio, een mijlpaal die volgens Gates in de komende zes jaar bereikt zal worden, zal als voorbeeld en inspiratie dienen om de andere twee ziektes harder te bestrijden. Dat zei Gates (57) vandaag in een interview met NRC in Den Haag.

Gates was onderweg naar het World Economic Forum in Davos en pleitte tijdens een tussenstop in Den Haag bij politici voor handhaving van de begroting voor ontwikkelingssamenwerking. Volgens het regeerakkoord wordt er vanaf volgend jaar extra bezuinigd op hulp, waardoor Nederland ver onder de internationale richtlijn van 0,7 procent van het bruto binnenlands product valt.

Gates stopt merendeel van kapitaal in stichting

Gates heeft zelf het merendeel van zijn kapitaal in de Bill and Melinda Gates Foundation geïnvesteerd. Dat fonds bedraagt nu 35 miljard dollar. Vorig jaar werd ongeveer 2 miljard dollar weggegeven aan projecten, met name op het gebied van gezondheidszorg, landbouwontwikkeling en sanitatie.

Polio (kinderverlamming) is al jaren een speerpunt van het fonds. Door wereldwijde vaccinatieprogramma’s is de ziekte teruggedrongen tot nog drie landen: Nigeria, Pakistan en Afghanistan. Vorig jaar zijn er nog maar 223 nieuwe gevallen gemeld. Maar als de ziekte niet helemaal wordt uitgeroeid, kan die zich weer over andere landen verspreiden. De laatste drie gebieden zijn vooral wegens veiligheidsproblemen moeilijk toegankelijk voor vaccinatieteams. Vorige maand werden in Pakistan negen medewerkers vermoord door extremisten.

Toch is Gates er “zeker” van dat polio in de komende twee tot vier jaar zal verdwijnen.

“Zelfs toen we nog niet zoveel in de campagne investeerden, lukte het al om de ziekte tot deze drie landen terug te dringen. Er zijn minder gevallen dan ooit, en er zijn minder varianten van de ziekte dan ooit, terwijl de kwaliteit van de campagne alleen maar toeneemt. Er is niets in deze landen dat ervoor kan zorgen dat onze methode niet gaat werken.”

‘Absoluut zeker’ dat hij einde van ziektes meemaakt

Na pokken zou polio de tweede ziekte zijn die helemaal is uitgeroeid. Dat zal hoop geven voor de bestrijding van andere ziektes, verwacht Gates. In 2010 stierven nog 650.000 mensen aan malaria, en 140.000 aan mazelen.

“Het voordeel van de uitroeiing van polio zal niet alleen zijn dat we een systeem hebben ontwikkeld waarmee we moeilijke gebieden kunnen bereiken, maar ook dat de wereld opnieuw naar malaria zal kijken en zeggen: moet onze doelstelling zijn dat er nog maar 100.000 mensen per jaar aan malaria sterven, of moet dat aantal naar nul? Willen we het dodental voor mazelen naar 50.000 terugbrengen, of naar nul?”

Gates is er “absoluut” zeker van dat hij ook het einde van die twee ziektes gaat meemaken. “Ik heb daar nog geen uitgewerkt plan voor, maar het zal zeker de moeite waard zijn om opnieuw naar die twee ziektes te kijken”, zei hij.

Bill Gates is vanavond ook te gast bij Nieuwsuur, om 22:00 op Nederland 2 en hier online.

    • Hanneke Chin-A-Fo